Korporacije, nauka i mediji: Gordijev čvor u kojem su upleteni svi

Nema dana da koronaprofiteri ne objave vijest o novom lijeku protiv koronavirusa. Jedni lijekovi koronu sprječavaju, drugi liječe, a ovce se uzdaju u empatiju sistema gdje je profit stavljen iznad ljudskih života. Danas je aktuelna “nova” američka kompanija Sorrento Therapeutics, koja također ima “lijek” za koronavirus. Idemo zajedno vidjeti pozadinu ove kompanije.

PR ČLANAK O MAGIČNOM LIJEKU KOJEG PRENOSE NAŠI MEDIJI

Farmaceutska kompanija Sorrento Therapeutics tvrdi kako je pronašla lijek za korona virus. Antitijelo nazvano STI-499 može, prema njihovim tvrdnjama, izbaciti iz tijela virus u roku od četiri dana. Obim trgovine Sorrentovim dionicama eksplodirao je na 364,8 miliona dionica, dovoljno da se upravo ovim dionicama najaktivnije trgovalo na glavnim američkim berzama i znatno iznad cjelodnevnog prosjeka od oko 6,6 miliona dionica. “Želimo naglasiti da postoji lijek”, kaže izvršni direktor Henry Ji. “Ako u vašem tijelu imamo neutralizirajuće antitijelo, ne treba vam socijalno distanciranje. Možete bez straha otvoriti društvo.” Kompanija je u partnerstvu s Mount Sinai sa sjedištem u NY-u, radi razvoja profila koktela s antitijelima, Covi-Shield, koji se sastoji od tri različita antitijela, uključujući STI-1499, za profilaktičku upotrebu. Kaže da može proizvesti do 200 hiljada doza mjesečno, a traži se da proizvedu “desetine miliona” kako bi zadovoljili potražnju. Lijek bi, kako pišu, trebao proći kroz još nekoliko provjera.“, prenose PR članke domaći i strani mediji.

ŠTA SE KRIJE ISPOD POVRŠINE OVE NOVČANE “BAJKE”?

Da ne gubimo vrijeme, odmah ćemo preći na stvar prateći trag novca koji najčešće daje pravu sliku problema i rješenja. Sorrento Therapeutics je farmaceutska kompanija s kapitalizacijom od 1.313.795.047 dolara u trenutku dok pišemo ovaj članak.

“Kapitalizacija je vrijednost neke kompanije zasnovana na cijeni njenih dionica na berzi tj. cijeni pojedine dionice pomnoženoj s ukupnim brojem glavnih dionica. Općenitije, kapitalizacija je pripisivanje kapitalne vrijednosti određenom dotoku prihoda. To je iznos koji bi trebalo sada investirati da bi se u budućnosti ostvario određeni dotok prihoda. (Mala enciklopedija finansija).

2017. godišnji prihod ove kompanije je iznosio 152 miliona dolara, a u 2019. kompanija je zabilježila snažan pad, te ostvarila samo 31,4 miliona dolara prihoda.

U 2017. godini, dobit kompanije prije poreza je iznosila 25,3 miliona dolara, a u 2019., tik prije koronakrize, kompanija bilježi gubitak od 360 miliona dolara. Te iste godine (2019.) kapitalizacija Sorrento Therapeutics je iznosila 512.000.000 dolara, da bi u 2020. naglo skočila na gore navedenih 1.313.795.047 dolara tokom koronakrize. Zadnje dvije godine kompanija bilježi gubitke, a u svojim izvještajima planira gubiti novac sve do 2022. godine. (Izvještaj od 03. 03. 2020.).

SREĆA PRATI HRABRE ILI MOŽDA UVEZANE?

U samo 2 mjeseca kompanija postaje medijski i farmaceutski šampion. Predviđene gubitke, zamjenjuje novi lijek koji će riješiti sve probleme. Kako je to moguće, odmah smo se pitali, te refleksno pogledali vlasničku strukturu.

Na prvom mjestu imamo investitora offshore kompaniju Asia Pacific Medtech Bvi Ltd. sa sjedištem na Britanskim djevičanskim ostrvima.

Na drugom mjestu je China In Shine Investment Ltd., također kompanija sa sjedištem u Hong Kongu, ali joj je vlasnik također s Britanskih djevičanskih ostrva.

Sada dolaze, nama poznati investitori iz afere profesor Didier Raoult:

  • The Vanguard Group, Inc.
  • BlackRock Found Advisors u kojem Kina ima dio vlasništva
  • SSgA Funds Management, Inc.

Slika postaje jasnija. Svi ovi fondovi ulažu u farmaceutske kompanije, a većina ih ulaže i u medije koji šire informacije o novim lijekovima, ne zaboravljajući “naglasiti” da jeftini hlorokin i azitromicin navodno ne djeluju. Čak tvrde da hlorokin i azitromicin prate opasne nuspojave, unatoč tome što ih već desetljećima koriste na stotine miliona osoba.

Investitori vjerojatno žele vratiti uloženi kapital u kompaniju Sorrento Therapeutics koja grca u dugovima i pred bankrotom je, a pri tome im pomažu koronaprofiteri. Jedna objavljena vijest, iza koje ne stoji nište bitno, jer navodni lijek treba proći nekoliko provjera, preko noći riješi sve gubitke.

Sada znate zašto ne želimo prenositi vijesti o “novim” lijekovima, jer iza svega stoje interesi velikih, koji svoje gubitke žele pokriti našim novcem. Način kako prebroditi sve ove organizirane manipulacije je u organizaciji nas samih kroz informisanje i djelovanje. Ukazati povjerenje berzi i manipulacijama i liječnicima, koje često ugledamo šetajući tragom novca, je i više nego suludo.

Logično