Dan je pobjede: Britanija i Rusija poboljšale svoje odnose!

Dan pobjede doveo je do rijetkih pozitivnih trenutaka između Rusije i Velike Britanije; predsjednik Putin i premijer Boris Johnson složili su se kako se stvorila velika potreba za poboljšanjem vidno poremećenih odnosa između te dvije države. U telefonskom pozivu, Putin i Johnson izrazili su zajedničku želju za poboljšavanjem odnosa te za obnovom dijaloga i saradnje između Londona i Moskve, stoji u saopštenju.

„Obje strane izrazile su spremnost na uspostavljanje dijaloga i saradnje u vezi problema koji se odnose na britansko-ruske odnose, kao i u vezi rješavanja sve većih međunarodnih problema“, stoji u izvještaju iz Kremlja.

U proteklim godinama britansko-ruski odnosu dosta su se pogoršali. Daljnja pogoršanja dogodila su se nakon što je London optužio Kremlj za odgovornost u slučaju trovanja bivšeg špijuna, Sergeja Skripala i njegove kćeri, koje se dogodilo u Salisburyju u Engleskoj, 2018. godine.

Iako nije bilo niti jednog jasnog dokaza koji bi upućivao na Moskvu, optužbe su potaknule bujicu optužbi sa Zapadne strane, što je mnoge države nagnalo na to da ruske diplomate i veleposlanike istjeraju i protjeraju u Rusiju.

Rusija i Velika Britanija također su se sukobile u vezi krize u Siriji i Libiji, kao i u vezi odnosa sa Iranom, gdje su Zapadne sile optužile Moskvu da ”destabilizira” regiju svojim aktivnostima u njoj.

Razgovor dvojice vođa izgleda da je razlog za optimizam, budući da je ovaj razgovor bio znatno bolji nego što je to bio prethodno slučaj. Kada su se dvojica susrela, Johnson je nekoliko puta ponovio ruskom predsjedniku kako neće biti normalizacije niti bilateralnih odnosa, sve dok se ne riješe stvari vezane za različite međunarodne probleme.

Logicno

Ostavite komentar