Facebook izbrisao stranicu Davida Ickea, on odgovorio “Elite su uplešene!”

Icke je više puta prekršio pravila korištenja Facebooka te je objavljivao neistinite i štetne informacije, komentirali su iz Facebooka razlog brisanja stranice.

Facebook je i ranije brisao određeni sadržaj koji je poznati teoretičar zavjera objavljivao na toj društvenoj mreži, no kako je David Icke nastavio s objavama svojih teorija i širenjem lažnih informacije vezanih uz zdravlje, iz Zuckerbergove kompanije zaključili su da je sada dosta i u potpunosti su mu obrisili stranicu. Videozapisi s njegovim teorijama o koronavirusu i bolesti COVID-19 pogledani su preko 30 miliona puta na različitim platformama, a u njima iznosi brojne neistinite i opasne tvrdnje.

U takvim intervjuima iznio je teorije o povezanosti 5G-a i koronavirusa, ali i da zbog 5G mobilnih mreža ljudi više ne mogu normalno disati te kako će, ako se nastavi širenje mobilne mreže nove generacije, naši životi kakve smo dosad živjeli biti završeni. Na krilima takvih teorija u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i drugim zemljama dio osoba koji vjeruju u zavjere počeo je s paljenjem baznih stanica mobilnih operatera i napadom na zaposlenike operatera.

Osim 5G-a, za širenje virusa optužio je i “jevrejske grupe”, tvrdio je da se koronavirus ne prenosi rukovanjem te je čak u jednom intervjuu rekao da se Njemačka priprema za legalizaciju silovanja za muslimanske muškarce. To je samo dio njegovih teorija koje godinama širi u svojim knjigama, putem društvenih mreža i interneta.

Takve teorije više neće širiti putem Zuckerbergove mreže, barem trenutno, a šta misli o Facebooku poručio je putem Twittera na kojem je poručio da mu je “fašistički Facebook” obrisao stranicu, što je znak da su “elite uplašene” te da ih strah Ickea jer se boje istine. Iz Facebooka su samo kratko komentarisali da je stranica izbrisana zbog kontinuiranog kršenja pravila društvene mreže i širenja štetnih i lažnih informacija.

Izvor: BBC