Virus je počeo uništavati radna mjesta, roboti će taj proces dovršiti!

Dok se svet bori sa pandemijom koronavirusa, neki su možda zaboravili na prijetnju koju po sadašnji način života predstavlja robotizacija.

Bilo da je to dobro ili loše, roboti će zamijeniti značajan dio ljudske radne snage angažovane na određenim poslovima, tvrde analitičari, a pandemija korona virusa ubrzava taj proces, navodi BBC.

“Ljudi obično kažu da žele ljudski element u interakciji, ali je COVID-19 to promijenio”, kaže futurista Martin Ford, čije se knjige bave načinima na koji će roboti biti integrisani u ekonomiju u narednim decenijama.

Korona virus će promijeniti preference potrošača i zaista stvoriti nove mogućnosti za automatizaciju, kaže on.

Zbog pandemije, kompanije različitih veličina proširuju spektar primjene robota da bi pospješile društveno distanciranje i smanjile broj zaposlenih koji fizički moraju da budu prisutni na radnim mjestima, a roboti se također koriste na poslovima koje radnici ne mogu da obavljaju od kuće.

Tako ih, na primer, američki lanac robnih kuća “Volmart” koristi za pranje podova, a neki drugi tipovi robota već se upotrebljavaju u pojedinim bolnicama, restoranima i prodavnicama voća i povrća.

Iako u nekim slučajevima roboti i dalje ne predstavljaju sasvim funkcionalno ili tehnički pouzdano rešenje, očekuje se da bi u skorijoj budućnosti potražnja za njima mogla porasti, budući da će neke mjere socijalnog distanciranja možda ostati na snazi i naredne godine.