Ka5aN.ba savjet: Evo kako da se ponašate kad se uključite iz kuće u program neke TV

Vremena jesu teška, karantinska i zbog zabrane kretanja i putovanja, ovih dana gledamo mnoštvo intervjua pa i cijelih televizijskih emisija u koje se učesnici uključuju od kuće, Skajpom, Fejstajmom, Viberom ili WhatsAppom ili nekom sličnom aplikacijom. Koje su najčešće greške koje pravimo, odnosno kako da svoje učešće u razgovoru učinimo najkorisnijim?

Stavite kameru i uređaj u dobar i stabilan položaj

Kamera treba da vam bude u visini očiju. Ako nemate stativ, podmetnite knjige do potrebne visine. Ako koristite telefon, okrenite ga da odgovara televizijskom ekranu, nikako ga ne uspravljajte. Neka bude stabilno namješten, ne smije da se ljulja ili prevrne usred vašeg govora. 

Vodite računa o onome što se vidi iza vas

Izaberite pozadinu koju možete da kontrolišete, bez previše detalja i bilo čega što skreće pažnju. Niko ne smije da hoda iza vas, izbjegavajte ogledalo u kadru ili vrata na koja neko može iznenada da uđe.

Odjeća ne treba da bude šarena ili karirana, najbolja je jednobojna i u kontrastu sa pozadinom.

Opomenite ukućane da ne dižu buku i da vam ne smetaju ili se zaključajte. 

Kadar neka bude kao slika za ličnu kartu

Oči treba da vam budu u gornjoj polovini ekrana, otprilike na dvije trećine od donje ivice. Između vrha glave i gornje ivice ekrana ne treba da bude slobodnog prostora.

Priključite mikrofon i prinesite ga ustima

Mikrofon sa slušalicom (hendsfri) odlično je rešenje jer je blizu usta. Mikrofon na kompjuteru ili telefonu snima cijeli prostor, te vaš glas odjekuje ili sakuplja previše neželjenih šumova.

Ako treba, prinesite mikrofon ustima da se bolje čujete. Pobrinite se da niko ne viče u okolini, isključite notifikacije i sve druge zvukove koji bi mogli da vas ometaju.

Gledajte pravo u objektiv

Gledajte u oko kamere, sagovornik je u kameri, a sagovornika gledate u oči. Ne lutajte pogledom po prostoru, djelovaćete dekoncentrisano i nezainteresovano. Možete da gledate u ekran kompjutera ili telefona, ali je mnogo bolje da gledate pravo u kameru. 

Mirujte u kadru

Koliko god da ste nervozni, pokušajte da se ne pomjerate i gestikulirate. Uhvatite jednom šakom kažiprst druge ako ne znate šta ćete sa rukama. Internet može iznenada da se uspori, a ako se pomjerate, slika će biti mutna.