Bijeli luk ne pomaže kod coronavirusa ali hercegovački saransak je potpuno druga priča!

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) krenula je u borbu protiv glasina, poluistina i dezinformacija u vezi sa virusom korona.

Pod motom “Myth busters” na webu SZO se, između ostalog, ukazuje da bijeli luk ne štiti od infekcije virusom korona. Također se ukazuje i da za sada ne postoje indicije da su se kućne životinje, mačke i psi, inficirali. 

Ne borimo se samo protiv epidemije, već i protiv infodemije. Lažne vijesti se šire brže i jednostavnije od virusa i isto su opasne“, rekao je šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus. Da bi se ljudi zaštitili od novog virusa potrebno je da često peru ruke i potom ih dobro obrišu papirnim ubrusima.

Također, SZO ne savjetuje UV zračenja protiv virusa korona, jer to može izazvati probleme na koži. Isto tako i prskanje kože alkoholom i hlorom ne pomaže ako su virusi već u tijelu. 

Ni ulje od susama ne ubija virus korona, ističe SZO povodom takvih glasina. Navodi se da postoji više hemijskih dezinfekcionih sredstava koje ubijaju na površini 2019-nCoV virus, među kojima su dezinfekciona sredstva na osnovu hlora, izbjeljivača, etanola, hloroforma, ali ta sredstva ne smiju da se stavljaju na kožu. SZO ukazuje i da ne prijeti opasnost od infekcije otvaranjem pisma ili paketa iz Kine. 

Iz ranijih analiza znamo da virus korona na predmetima kao što su pisma i paketi ne može dugo da preživi“, navodi zdravstvena organizacija. Pored toga se ukazuje da antibiotici i vakcine protiv upale pluća, kao što su vakcine protiv pneumokoka ili hemophilus influenca tip B, ne pružaju zaštitu od novog virusa.

Ni redovno ispiranje nosa ne štiti od infekcije virusom, dodaje SZO ukazujući na još jednu u nizu mnogih dezinformacija.

Autor: Tanjug