Evropska komisija svojim uposlenicima poslala jasan znak: Umjesto WhatsAppa koristite Signal

Signal je besplatna aplikacija temeljena na otvorenom kodu koja koristi enkripciju podataka na oba kraja komunikacijskog kanala.

Aplikacije za razmjenu podataka u stvarnom vremenu (instant messaging) postale su gotovo neizostavne, kako u privatnoj komunikaciji, tako i u poslovnoj. No, posljednji slučajevi sigurnosnih propusta u WhatsAppu, kao i slučaj hakiranja Jeffa Bezosa, ali i Facebookov plan da ujedini komunikacijske platforme Messengera, Instagrama i WhatsAppa, mnoge su natjerali da razmisle o prebacivanju na neku drugu aplikaciju.

Tako je početkom februara Europska komisija, na svojim internim informativnim pločama obavijestila svoje zaposlenike kako je “Signal odabran kao preporučena aplikacija za javnu komunikaciju instant porukama”.

Podsjetimo, Signal je besplatna aplikacija temeljena na otvorenom kodu koja koristi enkripciju podataka na oba kraja komunikacijskog kanala. Upravo zbog činjenice da omogućuje slanje šifriranih poruka, fotografija i drugih multimedijskih datoteka, ali i glasovnih poziva, pojedinom primatelju ili cijeloj grupi, mnogi ga smatraju sigurnijom alternativom.

Mnogima je dodatni plus u korist Signala i činjenica da ga podržava (i održava) neprofitna organizacija.

Odabir Signala kao službene aplikacije za komunikaciju između službenika i javnosti jedan je od prvih koraka u jačanju kibernetičke sigurnosti europskih institucija.

Naime, već je ranije najavljeno stvaranje nove europske strategije kibernetičke sigurnosti koja bi obuhvaćala osnivanje zajedničke jedinice za kibernetičku sigurnost, a koja bi djelovala na nivou cijele Europske unije.

Za sad je ojačana kibernetička sigurnost u komunikaciji e-mailovima i u razmjeni dokumenata, a uvođenje Signala trebalo bi ojačati i neformalnu komunikaciju na svakodnevnom nivou.

Izvor: Politico