Ray Dalio: Uložite keš u zlato i zaboravite na Bitcoin

Ulagači ne bi smjeli propustiti snagu trenutne berze, izjavio je šef jednog od najvećih svjetskih hedge fondova Ray Dalio. On savjetuje ljudima da ulažu novac u raznovrstan portfelj.

“Ljudi propuštaju priliku, pa svi žele ući”, rekao je Dalio za CNBC, pozivajući se na ljude koji nerado ulažu novac u dionice.

“Morate imati ravnotežu … i mislim da morate imati određenu količinu zlata u svom portfelju”, rekao je osnivač Bridgewater Associates.

Dalio je zagovarač žutog metala, tvrdeći da bi pet do deset posto portfelja ulagača trebalo biti u zlatu.

Upozorio je da ulagači trebaju izaći iz gotovine, jer centralne banke nastavljaju ispisivati novac. “Gotovina je smeće. Izađite iz gotovine. U gotovini je još puno novca”, rekao je.

Milijarder je također upozorio na špekulativna ulaganja poput bitcoina. “Postoje dvije svrhe novca, medij razmjene i bogatstvo zalihe, a bitcoin nije efikasan u nijednom od tih slučajeva”, rekao je.

Daliova kompanija Bridgewater upravlja s oko 160 milijardi dolara. Više puta je pozivao investitore da izbjegavaju zadržavanje na marginama berze, a 2018. je izjavio da će se oni koji drže gotovinu “osjećati prilično glupo” zbog propuštanja zaleta na tržištu.

Iako je američki investitor rekao da vidi male šanse za recesiju 2020., upozorio je investitore da gledaju unaprijed.

Rizici proizlaze iz trenutne monetarne politike koja će biti manje efikasna kada dođe do pada.

“U budućnosti ćemo još uvijek razmišljati o tome što je skladište bogatstva. Jer kad dobijete obveznice s negativnim prinosom ili nešto slično, približavamo se ograničenju koje će biti pomak paradigme”, rekao je.

RT