Emiratske vlasti razvile aplikaciju za špijuniranje: Na Google Play Store je više nema

Još jedna aplikacija za dopisivanje, zamišljena kao konkurencija za WhatsApp, više ne može zvanično da se preuzme ni za iOs ni za Android, zbog navoda o špijunaži.

Ova aplikacija je stekla veliku popularnost u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, s obzirom na činjenicu da su aplikacije kao što su WhatsApp i Skype blokirane u ovoj zemlji. ToTok se činio kao dobra alternativa, međutim, premašio je očekivanja pa je postao popularan širom sveta.

ToTok, međutim, sada nije dostupan ni za iOs ni za Android uređaje, a razlog je kršenje pravila. Detalja, bar za sada, nema.

New York Times je obavio istragu, a razlog uklanjanja je to što ToTok navodno skuplja sve tipove informacija o aktivnosti svojih korisnika, uključujući razgovore i lokacije.

Kao i većina sličnih aplikacija za dopisivanje, ToTok je tražio dozvolu od korisnika da pristup kameri, fotografijama, mikrofonu, lokaciji, kalendaru i kontaktima. To je navodno omogućilo obavještajnoj agenciji Ujedinjenih Arapskih Emirata da aplikaciju koristi kao alat za nadzor, odnosno špijuniranje.

ToTok tvrdi da je uklanjanje aplikacije rezultat “tehničkog problema” i da se radi na rešenju. O špijuniranju nije bilo riječi.

Već se jednom desilo da toTok bude uklonjen. Aplikacija je početkom januara vraćena na Google Play Store, situacija se smirila, ali je ToTok sada ponovo nedostupan za korisnike, piše portal B92