Više neće biti onih koji nas oprašuju: Bumbari su pred izumiranjem!

Bumbari, jedni od najvažnijih oprašivača u prirodi, trenutno su ugroženi, jer njihov broj drastično pada.

Prema podacima novog istraživanja, ovi insekti se mnogo rijeđe sreću nego ranije – u Sjevernoj Americi se dvostruko rijeđe viđaju u svim područjima u odnosu na 1974. godinu.

Oni su specijalizovani za raznošenje polena i oplodnju mnogih vrsta biljaka, među kojima su i poljoprivredna dobra, kao što su paradajz, borovnice i tikvice, piše National Geographic. Nekoliko nekada čestih vrsta bumbara nestalo je iz mnogih područja u kojima su se mogli vidjeti, pa su postali lokalno istrebljeni na ovim mjestima. 

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu “Science”, istraživači su koristili složeni proces kako bi utvrdili da li su za opadanje broja bumbara krive klimatske promjene. 

Naučnici su istraživali zastupljenost 66 vrsta bumbara na dva kontinenta i utvrdili da u područjima koja su postala toplija u posljednjih nekoliko godina ili u kojima su zabilježene ekstremne promjene temperature, rijeđe možemo vidjeti bumbare.

U Evropi je njihov broj pao za 17 posto u odnosu na početak 20. vijeka. Prema pristupu ovih naučnika, “klimatski haos” je glavni krivac za opadanje broja bumbara. “Ovaj pad povezan je s tim što su vrste bile primorane da trpe temperature s kojima se ranije nisu susrele“, kaže jedan od autora studije Piter Soroje, student poslediplomskih studija na Univerzitetu u Otavi i ističe da nestanak bumbara u određenom području znači da su se ili preselili ili izumrli. 

Odavno je poznato da bumbarima više odgovara hladnije vrijeme, jer oni imaju sposobnost da letenjem proizvedu toplotu, zbog čega su često jedan od prvih insekata koji vidimo u proljeće. Kod većine vrsta nije ustanovljeno koliko toplotni talasi i promjene vremena utiču na njih, ali autori studije ističu da čak i njihova velika prilagodljivost promjenama ima svoje granice. 

Posljednjih pet godina bile su najtoplije zabilježene u zadnjih 14 decenija. Zbog toga je moglo doći do pregrijavanja ovih insekata, što su laboratorijski eksperimenti ustanovili da se može dogoditi, ili je na bumbare sve to indirektno uticalo kroz vegetaciju i cvijeće, zbog čega su dovedeni do izgladnjelosti. 

Bumbari u većini slučajeva žive godinu dana, a njihove matice zimu najčešće provode u razbacanom lišću ili u zemlji, gdje su također izložene temperaturnim promjenama i pojavama kao što su neočekivano rano topljenje leda i njegovo ponovno formiranje. 

To što je broj bumbara opao ozbiljan je problem za životnu sredinu, jer su njihove sposobnosti oprašivanja potrebne mnogim biljkama. Osim toga, tu je i ekonomski problem – prema nekim procjenama, pčele doprinose s više od 15 milijardi dolara ekonomiji SAD-a oprašujući poljoprivredna dobra. 

Klimatske promjene nisu jedini faktor koji je uticao na smanjenje broja bumbara.

Njih ugrožavaju i neonikotinoidi, pesticidi koji su veoma otrovni za sve vrste pčela, kao i uništavanje staništa pretvaranjem određenih divljih područja u obradive površine, širenje patogena i oslobađanje pčela koje nisu s tih prostora, a koje se donose u određena područja radi oprašivanja. Kako studija ukazuje na to da ekstremne temperature ugrožavaju bumbare, izgradnjom parkova i sađenjem stabala, u čijim krošnjama bi se mogli sakriti od toplote, mali je korak, ali bi bio od pomoći. Osim toga, privatne bašte s cvijećem za njih su raj ako ne koristite pesticide kao što su neonikotinoidi.

Autor: Index.hr

Ostavite komentar