Internet nije zlo: Djeca ga se ne boje a odrasli bi trebali učiti mnogo više i intenzivnije VIDEO

Širom sveta obilježava se Dan za sigurniji internet. Prema podacima UNICEF-a, djeca čine jednu trećinu ukupnog broja internet korisnika. U BiH djeca dnevno za kompjuterom provedu od tri do sedam sati.

Koje sve opasnosti vrebaju sa društvenih mreža, koje su posljedice prekomjerne upotrebe interneta i šta je preventiva?

Djeca u BiH u prosjeku, poput vršnjaka u drugim evropskim zemljama, provode tri sata dnevno online, vikendom između četiri i sedam sati dnevno. Tarik Kapetanović, komunikolog upozorava na to da djeca i mladi, odnosno njihovi roditelji i nastavnici još ne prepoznaju na vrijeme problem prekomjerne upotrebe tehnologija.

Kapetanović za Hayat Tv kaže da je prema rezultatima prošlogodišnjeg istraživanja, koje je uključilo i učenike u BiH, veliki broj djece ugrožen, ali još uvijek nije potražio pomoć. Kapetanović navodi da je to istraživanje pokazalo da čak trećina učenika u BiH ima probleme zbog količine vremena koje provodi na internetu i da zbog toga ulazi u sukobe sa porodicom ili prijateljima.

“Internet nije sam po sebi loš i nije nužno loš, ali ga treba koristiti umjereno i sa odgovornošću i sa prikladnim sadržajem za djecu”, rekao je Kapetanović za Dnevnik u 7 televizije Hayat BiH.

On je rekao i da se današnja djeca nazivaju “digitalni domoroci”, što znači da su oni odrasli u digitalnoj eri i uz društvene mreže i da je to nešto što je njima “daleko prirodnije nego što je nama”.

Pogledajte više u videu: