Poticaji nas guše, koronavirus ubija tržište a Turci i Arapi trljaju ruke

Prehrambeni proizvodi uvezeni u Rusiju iz Kine mogu se zamijeniti hranom iz Turske i Maroka u kontekstu epidemije koronavirusa, izjavio je direktor Rusprodsoyuz.

Kako bi zamijenila uvoz povrća i morskih plodova iz Kine u kontekstu epidemije koronavirusa, Rusija ih namjerava zamijeniti prehrambenim proizvodima iz Turske i Maroka, rekao je direktor Udruženja ruskih proizvođača i dobavljača hrane, javljaju ruski mediji.

„Povrće i morski plodovi osnova su izvoza kineske hrane u Rusiju. […] Trenutno se opadajuće količine mogu lako zamijeniti zalihama iz drugih zemalja, poput Maroka i Turske”, rekao je Dmitrij Vostrikov.

Prema njegovim riječima, u prvih 11 mjeseci 2019. iz Kine je uvezeno više od 453.000 tona povrća, u ukupnom iznosu većem od 336 miliona eura. Na drugom mjestu je Izrael, odakle dolazi 139.000 tona u vrijednosti od 123 miliona eura, a slijedi Turska sa više od 136.000 tona za 134 miliona eura.

Što se tiče cijena, direktor udruženja jasno je pojasnio da njihov razvoj ovisi o ravnoteži ponude i potražnje.

“Ne smijemo zaboraviti ni da je niska kupovna moć stanovništva i dalje jedan od glavnih razloga koji ograničava rast cijena”, dodao je.

Nakon širenja epidemije koronavirusa, koji je već alarmirao širom svijeta, mnoge su zemlje obustavile uvoz iz Kine. Epidemija je do sada odnijela 564 života i pogodila gotovo 30.000 ljudi, javljaju ruski mediji.

Dok Izrael u pijesku ugaja voće koje izvozi u velikim količinama za Rusiju, balkanski poljoprivrednici se uzdaju u svoje političke predstavnike koji im “velikodušno” dijele novčane poticaje koje su upravo balkanski seljaci uplatili u proračun.