Generalni direktor WHO-a tokom govora o koronavirusu se zakašljao pa onda nasmijao dvoranu: “Ne brinite se, nije korona”

Svjetska zdravstvena organizacija radi zajedno s Googleom na prevenciji širenja lažnih informacija o koronavirusu. S Googleom je WHO dogovorio da će u vrhu pretrage o koronavirusu prvo ići informacije iz WHO-a.

U Ženevi je održan sastanak izvršnih direktora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na kojem je glavni direktor te organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus izvijestio kako društvene mreže poput Twittera, Facebooka, Tencenta i TikToka isto tako rade na prevenciji širenja dezinformacija i glasina o koronavirusu.

Sad je dogovorena i suradnja s Googleom.

U tom smislu, radili smo s Googleom kako bismo osigurali da ljudi koji traže informacije o koronavirusu prvo vide informacije WHO-a pri vrhu rezultata pretrage, rekao je Ghebreyesus.

Tokom svojeg uvodnog izlaganja Ghebreyesus se u jednom trenutku i zakašljao te zastao kako bi popio vode. Nakon nekoliko trenutaka tišine odlučio je sve okrenuti na šalu.

Ne brinite se, nije korona, rekao je, na što se dvoranom prolomio smijeh. Nasmijao se i sam generalni direktor WHO-a te još i zašmrcao. Nakon još jedne runde smijeha, sastanak je u normalnom tonu nastavljen dalje.

Žarište koronavirusa je u Kini, a prvi put pojavio se u gradu Wuhanu. Dosad je od tog opasnog virusa umrlo više od 360 osoba, a više od 17.000 je zaraženih, od kojih najviše u Kini. Virus se proširio i na druge dijelove svijeta.

Izvor: AP