Facebook započinje rat: Brisati ćemo lažne vijesti o koronavirusu i one koji ih objavljuju

Facebook radi na tome da spriječi širenje dezinformacija i potencijalno štetnih sadržaja o koronavirusu, nakon što su na društvenim mrežama počele da kruže lažne vijesti o epidemiji, saopšteno je iz te američke kompanije.

Kang Sing Jin, šef Facebook odseka za zdavlje, kaže da će ta društvena mreža početi da uklanja postove s lažnim tvrdnjama ili teorijama zavjere o novom virusu.

Prema njegovim riječima, fokus će biti na postovima u kojima se ljudi odvraćaju od liječenja ili u kojima se iznose opasne tvrdnje o lijekovima.

Dodao je da će Facebook ograničiti i širenje postova za koje je preko alata te mreže otkriveno da su lažni i da će korisnicima koji su ih postavili biti poslane notifikacije.

Kang je rekao da će korisnici koji traže informacije o virusu na Facebooku, ili oni koji kliknu na odgovarajući hashtag na Instagramu, primiti pop-ap sa mjerodavnim informacijama o virusu.

Kako je naveo, na vrhu strane na kojoj korisnici primaju nove vesti nalaziti će se informacije o epidemiji na osnovu preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

“Blokiraćemo i smanjiti i upotrebu hashtagova radi širenja dezinformacija na Instagramu, a sprovodimo proaktivu pretragu kako bismo pronašli i uklonili što više takvih sadržaja. Za to će nam trebati izvjesno vrijeme”, napisao je Kang na Facebooku.

Od kada je izbila epidemija koronavirusa, na internetu su počele da kruže brojne lažne informacije i tvrdnje. Među njima su i teorije zavjere da je virus stvoren u laboratoriji i da su vakcine već proizvedene, kao i pretjerivanje u vezi s brojem oboljelih i štetne tvrdnje o navodno lažnim načinima liječenja.