Kad milijaderi nisu sigurni nije niko: WhatsApp odgovornost prebacuje na Apple

Brojni su se korisnici diljem svijeta zapitali je li WhatsApp zaista tako siguran kako ga reklamiraju u Facebooku i što je s njihovim privatnim podacima.

Vijest da je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu jednako podložan hakerskim napadima i krađi privatnih podataka kao i ostatak svijeta zaintrigirala je javnost prošlog tjedna.

Ne samo činjenica da se radi o Jeffu Bezosu, šefu Amazona, već i činjenica da je hakiran slanjem posebnog videa preko jedne od najpopularnijih aplikacija za dopisivanje, koja se hvali visokim stupnjem enkripcije – WhatsAppa.

Logično, brojni su se korisnici diljem svijeta zapitali je li WhatsApp zaista tako siguran kako ga reklamiraju u Facebooku i šta je s njihovim privatnim podacima.

Upravo je na to pitanje u intervjuu za BBC pokušao odgovoriti Facebookov potpredsjednik za komunikacije Nick Clegg. Iako su svi očekivali jasan odgovor, Clegg je samo uspio, uz dosta petljanja, prebaciti krivicu na – Apple.

Zvuči kao nešto što su pokrenuli na samom telefonu. Ne može biti ništa tokom slanja poruke ili u njenom slanju jer za WhatsApp koristimo enkripciju na oba kraja, pokušao je pojasniti Clegg.

Nastavio je uspoređujući hakiranje Bezosa s hakiranjem bilo koga ko je otvorio zaraženi e-mail. No to baš i nije istina, jer dok god primatelj ne klikne na neku od zaraženih poveznica ili dodataka, zaraženi e-mail, čak i kad je otvoren, neće napraviti neku štetu.

Onda je “krivicu” prebacio na sam uređaj koji je Bezos koristio (iPhone X) i rekao kako je “nešto sigurno uticalo na operativni sistem telefona”. Kad su ga upitali može li takve optužbe pokriti dokazima, Clegg je samo nastavio kako problem ne može biti u WhatsAppu jer je “enkripcija na oba kraja sigurna i ne može se hakirati”.

No Clegg je očito zaboravio nekoliko sigurnosnih propusta u WhatsAppu koji su ozbiljno ugrozili sigurnost korisnika i njihovih podataka i radije krivicu prebacio na druge.

Iz Applea zasad nisu komentirali Cleggove tvrdnje, ali ni cijeli Bezosov slučaj.