Soros radi na najvažnijem projektu života: Radimo na univerzitetskoj mreži čiji je cilj borba protiv klimatskih promjena i diktatora poput Trumpa i Xi Jinpinga

Milijarder George Soros predstavio je novi ambiciozni projekt: stvaranje globalne univerzitetske mreže koja bi spasila svijet od klimatskih promjena i samu demokratiju od ‘diktatora’ poput američkog predsjednika Donalda Trumpa.

89-godišnjak najavio je “najvažniji projekat svog života” na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu. Opisujući trenutno stanje svijeta kao strašno, s najjačom moći “u rukama potencijalnih ili stvarnih diktatora”, Soros je rekao da će uložiti milijardu dolara u stvaranje mreže sveučilišta Otvoreno društvo, u čijem će središtu biti njegovo vlastito Centralno Europsko sveučilište (CEU).

Soros je otkrio da je CEU već sklopio suradnju s Bard Collegeom u SAD-u i mrežom europskih društveno-naučnih škola pod nazivom CIVICA, koja uključuje Londonsku ekonomsku školu i Pariški institut za političke studije, također poznat kao Sciences Po. U sljedećim godinama želi proširiti mrežu u nešto “stvarno globalno”.

Najava je uslijedila kao dio Sorosovog zastrašujućeg govora o okupljanju globalnih elita, koje su naslikale strašnu sliku svijeta u rukama “potencijalnih ili stvarnih diktatora”, a po imenu je izdvojio Trumpa, kineskog predsjednika Xi Jinpinga i indijskog Narendru Modia.

Soros je Trumpa opisao kao “prevaranta i krajnjeg narcisa koji želi da se svijet vrti oko njega”, optužujući američkog vođu da želi “nametnuti svoju alternativnu stvarnost ne samo svojim sljedbenicima, već i samoj stvarnosti.” Samo nekoliko trenutaka kasnije, međutim, pohvalio je Trumpovu strogu politiku Kine i poručio da ne ide dovoljno daleko.

Milijarder, rođen u Mađarskoj, je naveo klimatske promjene kao mogući povod za sastanak pristaša „otvorenog društva“. Također je pohvalio proteste koje su vodili studenti u Hong Kongu, držeći ih kao primjer onoga što mladi ljudi širom svijeta mogu učiniti kad su pravilno motivisani.

To je bio osnovni put njegovog otkrivanja univerzitetskog projekta, kroz koji se Soros nada da će ujediniti sve “akademski izvrsne, ali politički ugrožene naučnike” širom svijeta, što god to značilo.

Nastavljajući svoj krstaški rat protiv društvenih medija, koji je također pokrenuo u Davosu prije dvije godine, Soros je prozvao Facebook kako vodi “svojevrsnu neformalnu operaciju međusobne pomoći” s Trumpom.

“Facebook će raditi zajedno na ponovnom izboru Trumpa, a Trump će raditi na zaštiti Facebooka tako da se ta situacija ne može promijeniti i jako sam zabrinut zbog rezultata za 2020. godinu”, rekao je.

“Ovo je sasvim pogrešno”,  rekao je glasnogovornik Facebooka Andy Stone kao odgovor na pitanje o Sorosovim komentarima, za koje magnat “Otvorenog društva” nije ponudio nikakve dokaze. Soros je prethodno financirao Facebookove programe treće strane za provjeru činjenica službeno osmišljenih za obranu demokracije.

Izvor : https://www.logicno.com/