Instagram : Pratimo rad umjetnika, fotografije mogu postati lažne vijesti

Instagram je platforma na kojoj korisnici dijele fotografije, ali je također i mjesto koje fotografi i drugi kreativci koriste kao medij na kojem mogu da predstave svoj portfolio potencijalnim klijentima. Međutim, čini se da bi uskoro situacija mogla da se zakomplikuje za neke korisnike koji koriste platformu na taj način.

Naime, fotograf Toby Harriman otkrio je da dok se kretao po svom feed-u na Instagramu se pojavilo upozorenje „False Information“. U pitanju je bila fotografija čoveka koji stoji na planinama duginih boja, koje su očigledno obrađene.

Iako možemo da cijenimo koliko ozbiljno Facebook i Instagram shvataju problematiku lažnih vijesti ovih dana, umjetnost manipulacije fotografija nije nova i kada se uradi pravilno, može biti zaista impresivna. Da Instagram-ovi algoritmi smatraju takve fotografije kao „lažne vijesti“ ne djeluju kao veoma pogodno označavanje i mogu da odvrate umjetnike od prikazivanja svog rada potencijalnim klijentima.

Facebook je od tada na ovo pitanje odgovorio u izjavi koja glasi: „Ne sakrivamo sadržaj samo zato što je obrađen, već primjenjujemo oznaku kada algoritam tako ocjeni. Nakon revidiranja provjere činjenica, promijenili su oznaku, tako da to više nije označeno kao lažno na Instagramu i Facebooku.“ To izgleda kao dodatni posao, ali možda bi algoritam mogao da bude bolje podešen kako bi više razlikovao umjetnička djela i fotografije koje su jasno obrađene samo da bi poslale pogrešnu poruku.

Izvor: Ubergizmo