Instagram i Facebook ne dozvoljavaju ni da se iskaže saučešće u povodu smrti generala Sulejmania : Takvi postovi se odmah brišu !

Društvene mreže Facebook i Instagram brišu poruke u kojima korisnici izražavaju saučešće ili simpatije za lik i djelo ubijenog iranskog generala Qassema Sulejmanija, izvijestio je CNN, pozivajući se na predstavnika Facebooka koji je te radnje objasnio „potrebom da se poštuju američke sankcije“.

Prema američkom televizijskom kanalu, u znak protesta, iranska vlada poziva na apel cijele zemlje na Instagramu, što je jedna od rijetkih zapadnih društvenih mreža koja je funkcionalna i u Iranu.

Mreže Facebooka i Twittera su u Islamskoj Republici blokirane, ali mnogi koriste VPN i druge metode kako bi zaobišli blokade.

Glasnogovornik iranske vlade Ali Rabiya na Twitteru je uklanjanje postova na Instagramu nazvao “nedemokratskim” i skrenuo pažnju na činjenicu da je jednoj strani data potpuna sloboda govora, a drugoj je uskraćeno pravo da izrazi suprotno mišljenje.

Podsjetimo, legendarni zapovjednik  specijalnih Quds snaga IRGC, general Qassem Sulejmani, ubijen je u činu državnog terorizma od strane Sjedinjenih Država  u glavnom gradu Iraka Bagdadu . Washington je svoju odluku obrazložio riječima „kako je general prijetio Amerikancima“.

Kao odgovor, Iran je 8. siječnja lansirao 15 raketa na američke vojne baze u Iraku, a odgovor Donalda Trumpa na iranske akcije je bio uvođenje novih sankcija.

U eskalaciji napetosti je došlo do pogrešnog aktiviranja sistema protuzračne odbrane u Teheranu i projektilom je oboren Being 737 kompanije International Airlines. Svi putnici i članovi posade su poginuli.

Teheran je jutros rano po lokalnom vremenu priznao da je linijski let slučajno oborila iranska protuzračna odbrana. Prema iranskom ministarstvu vanjskih poslova, uzrok pada bio je “ljudska greška” koja se dogodila zbog napetosti tokom krize zbog “avanturizma” Sjedinjenih Država.

CNN