Twitter bez pitanja zatvorio desetine naloga venecuelanske vlade

Desetine Twitter naloga povezani s venecuelanskom vladom, uključujući vojne ogranke, političke vođe i novinare, u utorak su bez ikakvog objašnjenja suspendovani, dan nakon što je Washington osudio Nacionalnu skupštinu zbog propusta u ponovnom izboru Guaidoa za predsjednika Nacionalne skupštine.

Div društvenih medija obustavio je račune brojnih vladinih institucija, uključujući vojsku, mornaricu, nacionalnu gardu, zračne snage, centralnu banku, ministarstvo finansija, ministarstvo nafte, Nacionalni centar za informatičku tehnologiju (CNTI) i Nacionalnu komisiju za informatičku tehnologiju.

Računi vladinih osoba poput Victora Clarka, venecuelanskog guvernera države Falcon; bivšeg zapovjednika snaga bolivijske nacionalne vojske Jeusa Suareza; i Freddya Bernala, koordinatora državnog programa subvencioniranja hrane, Lokalni komiteti za opskrbu i proizvodnju (CLAP), takođe su zatvoreni.

Ostali računi zatvoreni uključuju Crveni radio Venezuela, predsjedničku kancelariju za press i kancelariju za press gradonačelnika Caracasa.

Prema TeleSur-u, za obustave nije dato nikakvo objašnjenje, već samo obavijest kako su računi navodno prekršili uslove upotrebe Twittera.

Iako je nekoliko računa otključano, poput Bernalovog  i Ministarstva financija, većina je i dalje suspendovana.

STALI SU NA PRSTE STATE DEPARTMENTA

TeleSur je napomenuo da prema Twitterovim pravilima račun može biti zatvoren ako se koristi za neželjenu poštu, ako je bio hakiran, učestvuje u zloupotrebljivom ili bezobraznom ponašanju ili lažno predstavlja drugi račun – ali zatvoreni računi nisu prekršili nijedno od ovih pravila.

Ovaj događaj predstavlja pravi odraz jednog velikana društvenih medija koji je, u rujnu, ciljao brojne kubanske vijesti i novinare. Kako je Sputnik izvijestio, desetine kubanskih računa zatvoreni su samo nekoliko trenutaka prije nego što se kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel obratio naciji zbog hroničnog nedostatka goriva uzrokovanog američkim sankcijama i kolektivnim metodama rješavanja nestašica.

Twitter je posljednjih godina uporno koračao po direktivi američkog State Departmenta, zauzevši isti ratoboran stav prema računima povezanim s vladama koje je Washington ciljao, uključujući račune iz Venezuele, Irana, Rusije i Kine. Pod krinkom borbe protiv dezinformacija Twitter je zajedno s Facebookom i Googleom zatvorio račune koji šire informacije i vijesti koje su u suprotnosti sa službenom verzijom američke vlade o događajima poput Guaidove deklaracije o vlastitom privremenom predsjedništvu i buntu protiv Pekinga, u Hong Kongu. Međutim, u nedavnim akcijama na kubanskim i venecuelanskim računima, Twitter nije ni pokušao ponuditi opravdanja.

WASHINGTON ODBACUJE GUAIDOOVU ZBRKU

U nedjelju Guaido nije uspio osigurati ponovni izbor na mjesto predsjednika Nacionalne skupštine Venezuele, mjesto koje je primio u siječnju 2019. usred rotirajućeg vodstva zakonodavnog tijela od strane oporbenih stranaka u zemlji. Umjesto toga, 81 od 150 zastupnika izabralo je Luisa Parru, neovisnog člana oporbe koji zastupa državu Yaracuy.

Parra je nedavno napustio centrističku oporbenu stranku Primero Justicia, stranku Henriquea Caprilesa, koji je na predsjedničkim izborima 2013. godine bio protukandidat venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura.

Nesiguran u hoće li pobijediti na ponovnim izborima, Guaido se ponašao kao da mu je zabranjen ulazak u zakonodavnu vlast, pokušavajući se u nedjelju popeti preko ograde. Međutim, nema dokaza da je Guaidu zapravo spriječen normalan ulazak u zgradu, pogotovo jer su Guaidovi lojalisti poput Williama Davila ušli bez problema.

Kasnije su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako Guaido odbija ući osim ako ne bude u društvu nekolicine zastupnika čiji je parlamentarni imunitet oduzet zbog navodnih kaznenih djela, napominje Venezuelanalysis.

Nakon što članovi oporbe nisu uspjeli uvjeriti Guaida da uđe, on i oni su se kasnije sastali u sjedištu antivladinih novina El Nacional, proglasivši glasanje parlamenta nevaljanim i ponovo izabirući Guaida za predsjednika, a nekoliko je osoba stajalo za zakonodavce koji su napustili zemlju.

Washington je brzo demantirao događaje u Nacionalnoj skupštini, a američki  potpredsjednik Mike Pence proglasio je Guaidoa “jedinim legitimnim predsjednikom”, dok je specijalni izaslanik SAD-a u Venezueli, Elliot Abrams, obećao nove sankcije protiv Madura.

Guaidovu tvrdi da ga je kao privremenog predsjednika priznalo otprilike 50 zemalja, uglavnom europskih i američkih savezničkih država, dok je Maduro, koji je pobijedio na izborima 2018., i dalje priznat kao predsjednik Venezuele od strane otprilike 75% svjetskih nacija. Od 23. siječnja 2019. Guaido je pokrenuo četiri pokušaja državnog udara od kojih je svaki postigao manje efekta od prethodnog.