Sada je ventil kod njih : Pušten plin za milione domaćinstava u EU i na Balkanu

Predsjednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin svečano su na ceremoniji u Istanbulu pustili u rad dionicu gasovoda Turski tok.

Dvojica predsjednika su to učinili simboličnim okretanjem ventila, a na bini su im se pridružili i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov.

Turski tok je megaprojekt kojeg čine dva kraka gasovod, kojim će ruski plin biti isporučivan u Tursku, a preko nje i u Europu.

Oba kraka imaju kapacitet po 15,75 milijardi kubnih metara plina. Jedan krak će ruskim plinom opskrbljivati Tursku, a drugim će plin biti transportovan prema Evropi. Kapacitet ovog gasovoda biće 31,5 milijardi metara kubnih gasa godišnje.

Drugi krak ovog gasovoda, kojeg Bugari i Srbi nazivaju Balkanskim tokom, protezaće se od Rusije, preko Bugarske i Srbije, pa sve do Mađarske.Turski predsjednik je poručio da je “Turski tok” pokazatelj dobre saradnje Turske i Rusije i istorijski energetski projekat u regionu i da će zahvaljujući njemu milioni domaćinstava biti snadbjeveni gasom.

Erdogan je izjavio je da Rusija ostaje glavni dobavljač gasa za Tursku, kao i da će dvije zemlje u budućnosti realizovati nove zajedničke projekte u oblasti energetike.

– Potražnja Turske za gasom je u porastu. Rusija je naš glavni dobavljač. Iz Rusije nam je isporučeno 400 milijardi kubnih metara gasa. Naša saradnja u oblasti energetike je veoma uspješna. Nastavićemo da realizujemo nove projekte sa Rusijom – istakao je on

Putin je izjavio da su Rusija i Turska primjer djelotvorne saradnje u svjetlu eskalacije situacije na Bliskom Istoku.

Ruski predsjednik je na svečanosti rekao da je ovo veoma značajan događaj za zemlje jugoistočne Evrope, kao i cijelu Evropu.

(Anadolija)