Kakva je uloga Izraela u atentatu na generala Qassema Sulejmanija ?

Odjek eksplozija koje su u noći između četvrtka i petka u Bagdadu ubile generala Sulejmanija odmah se čuo u Izraelu. Na jevrejsku državu direktno utiču događaji u Iraku, a iranski general, koji je postao žrtva napada, bio je na popisu glavnih neprijatelja cionističkog entiteta i osoba na koju se sa strahom gledalo zbog njegove uloge u širenju vojnog i diplomatskog uticaja Teherana na Bliskom istoku.

Iz tog razloga vijest o njegovoj smrti u Izraelu sigurno ne bi mogla proći nezapaženo. Međutim, postoji još jedan razlog zbog kojeg izraelska vlada mora biti zainteresirana za napad u Bagdadu. Prema internetskoj stranici Debka File, podršku američkoj operaciji također su mogli dati obavještajci iz Tel Aviva.

LA Times piše kako je Izrael unaprijed obaviješten o američkom planu likvidacije iranskog vojnog vođe, što su potvrdili izraelski vojni i diplomatski analitičari u petak navečer, suzdržavajući se od daljnjih detalja zbog rigidne vojne cenzure u cionističkom režimu.

“Naša je procjena da su Sjedinjene Države izvijestile Izrael o toj operaciji u Iraku prije nekoliko dana”, rekao je za Kanal 13 izraelske televizije Barak Ravid, novinar i komentator s pouzdanim izvorima u izraelskim sigurnosnim institucijama.

Pukovnik izraelske vojske za sigurnosne procjene je za LA Times govorio pod uslovom anonimnosti, jer nije imao dozvolu razgovarati s novinarima, ali je izjavio da napad na Sulejmanija “nije došao kao iznenađenje”.

ULOGA IZRAELA U SULEJMANIJEVOJ SMRTI?

Debka File, kako je izvijestio AdnKronos, je internetska stranica vrlo bliska izraelskim sigurnosnim službama. Stoga bi urednici mogli imati u rukama vijesti koje dolaze direktno iz visoko akreditiranih izvora među tajnim službama Tel Aviva. Iz tog razloga indiskrecija pokrenuta na ovom portalu možda nije toliko daleko od stvarnosti.

Konkretno, nekoliko sati nakon Sulejmanijeve smrti se u objavljenom materijali navodi moguća podrška Izraelaca potezima američkih obavještajaca u Bagdadu. Dakle, tajne službe Izraela su dale presudnu podršku za uspjeh operacije koja je eliminisala jednog od najreprezentativnijih osoba Irana, kojeg u Izraelu smatraju najgorem neprijateljem.

“Naši izvori navode da operacija protiv Sulejmanija predstavlja izvanredan obavještajni pothvat Sjedinjenih Država u kojem su vrlo vjerovatno učestvovale i izraelske službe”, piše Debka File.

„Kako, međutim, za sada nije potpuno jasno. Američke su snage kirurški pogodile cilj, svjesne da pogađaju metu. Ova sigurnost sugerira pažljiv i osjetljiv obavještajni rad, koji je prethodio napadu, a ovom su poslu doprinijeli obavještajci Izraela.

VOJNI I OBAVJEŠTAJNI ZAPOVJEDNICI NA SASTANKU U TEL AVIVU

„Sada je za izraelsku vladu glavni cilj zaštititi svoje najosjetljivije ciljeve od mogućih iranskih protunapada. Odmah nakon vijesti o Sulejmanijevoj smrti je vojni radio usred noći prekinuo emitovanje radi emitiranja ažuriranih vijesti iz Bagdada. U Tel Avivu, gdje se nalazi ministarstvo obrane, čelnik ministarstva Naftali Bennett sazvao je hitan sastanak zapovjednika i čelnika vojske i tajnih službi. Jedina tačka dnevnog reda je bila procjena rizika i mjere koje treba poduzeti za sprečavanje odmazde. Prvi pomak u tom smjeru bilo je zatvaranje skijališta na brdu Hermon, koje se smatra preblizu granicama s južnim Libanonom i Sirijom. Uvedene su visoke sigurnosne mjere na svim mjestima koja se smatraju najugroženijima“, nastavlja izraelski obavještajni portal.

„Na sastanku nije bio prisutan premijer Benjamin Netanyahu, koji je bio u Ateni u važnoj posjeti čiji je cilj zaključivanje saveza s Grčkom i Kiprom za oživljavanje energetskih projekata koji su dovedeni u pitanje memorandumom između vlade Fayeza Al-Sarraja iz Libije i Turske. Moguće je da se premijer naglo vrati u Izrael kako bi pobliže procijenio situaciju“ zaključuje Debka File.

Kanal Ruptly medijske kuće RT je izjavu premijera Netanyahua iz Atine prenio s naslovom kako Izrael stoji uz SAD u „pravednoj borbi za uspostavu mira i sigurnosti u regiji i pravu na samoobranu Sjedinjenih Država“.

LA Times / DebkaLogicno