Pentagon u dogovoru s bivšim „kalifatom“ odnio 50 tona zlata iz Sirije

Turski Daily Sabah i SOHR iz Londona javljaju kako je prema više izvještaja potvrđeno da je američka vojska „prenijela“ tone zlata iz područja u Siriji koje je pod okupacijom držao ISIL.

Prema izvoru koji je razgovarao s kurdskom agencijom BNA, američke su snage prebacile oko 50 tona zlata s područja koja su ranije držali teroristi „kalifata“ u istočnoj sirijskoj regiji Deir Ez-Zor.

Turci su pratili ovaj transfer jer su zainteresirani za dio zlata kojeg su američke snage dale sirijskom ogranku Kurdistanske radničke stanke, odnosno YPG milicijama.

Zlato je navodno prevezeno iz bivše američke vojne baze u Ain Al-Arabu, poznatijim pod kurdskim imenom „Kobani“.

Američke snage su uzele i 40 tona zlatnih poluga koje su teroristi takozvane „Islamske države“ kao ratni plijen uzeli iz iračke provincije Mosul.

Lokalni izvori koji su razgovarali sa sirijskom novinskom agencijom SANA tvrdili su da su američke trupe zlato premjestile u velike sanduke, što je bilo blago oteto u južnoj Hasaki.

Prema izvještajima, informaciju o tome gdje se zlato nalazilo su američkoj vojsci dale zarobljene vođe ISIL-a

Tvrdnja se poklapa s izvještajem takozvanog „Sirijskog opservatorija za ljudska prava“ sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koje navodi da je YPG uz podršku američke vojske prebacio 40 tona zlata koje su teroristi ISIL-a ostavili u Deir El-Zoru.

Ako u obzir uzmemo trenutnu cijenu čistog zlata na berzama, gdje se kilogram prodaje za nešto više od 47 000 dolara, 50 tona bi vrijedilo oko 2,3 milijarde dolara.

“Koalicijske snage predvođene Sjedinjenim Državama i Sirijske demokratske snage (SDF) namjerno nisu ciljale područja pod kontrolom terorista i zapovjednika ISIL-a istočno od Eufrata u Deir Ez-Zoru. Za to su vrijeme pokušavaju locirati blago, pregovarajući s vođama „Islamske države“ o njihovom budućem statusu nakon predaje“, rekao je SOHR, pozivajući se na ISIL i izvještaje ove terorističke organizacije.

„Iako je ISIL izgubio uporišta u Iraku i Siriji, kontroverzni dogovor između terorista i sirijskih grupa povezanih s Kurdistanskom radničkom strankom, velikom terorističkom grupom koja izvodi napade u Turskoj, pomogao je njihovoj sigurnoj evakuaciji iz sirijskog grada Raqqe“, piše turski Daily Sabah.

Podsjetimo, neposredno nakon zauzimanja Raqqe od strane sirijskih Kurda i američkih snaga je konvoj sa zapovjednicima i borcima „kalifata“ i članovima njihovih porodica pod američkom zaštitom napustio grad i uputio se na istok prema iračkoj granici, gdje je ova skupina kasnije položila oružje.

SAD još uvijek imaju oko 2000 vojnika u Siriji, od kojih mnoge usko sarađuju sa  SDF snagama.

„Gotovo sav teritorij na istoku rijeke Eufrat, osim područja koja kontroliše Assadov režim u blizini Deir Ez-Zora i područja u kojem se nalazi ISIL, blizu iračke granice, kontroliše SDF. SDF također kontroliše dijelove Manbija i Tabqe na desnoj obali rijeke Eufrat“, u zaključku se požalio turski dnevni list Daily Sabah, koji je velika područja u koja je ušla sirijska vojska pripisao nadzoru YPG milicija.

No, to je manje važan podatak od potvrde da su se SAD, nekada vodeća supersila u koju su svi gledali sa strahopoštovanjem, pretvorile u „silu“ koja uzima ratni plijen, kojeg je ranije u pravilu kao mito ostavljala lokalnim marionetskim vladama. Sada, uz ukradenu sirijsku naftu, na kojoj zarade oko 30 miliona dolara mjesečno, ratnom plijenu treba dodati i ovih neto više od 2 milijarde dolara vrijednog sirijskog i iračkog zlata.

Izgleda puno, ali za ratnu mašineriju poput Pentagona, koji je uz vojno-industrijski kompleks s novim proračunom dobio 738 milijardi za 2020. godinu, ovaj novac može pokriti nešto manje od 24 sata proračunskih izdvajanja Sjedinjenih Država za „odbranu“.

Vrijedi li to gubitka međunarodnog „ugleda“ moćne supersile i vladara svijeta? Vjerovatno ne, ali je situacija takva da se ovi „nevažni detalji“  više ne uzimaju u obzir.

Daily Sabah