Google uvodi restrikcije za političko oglašavanje

Svjetski internet gigant Google ograničiće mogućnost targetiranja glasača tokom političkih kampanja odnosno neće više dozvoljavati političarima i strankama da reklame upućuju tačno određenim ciljnim grupama na osnovu pretpostavki o političkim stavovima građana.

Političke stranke i kandidati više neće moći da upoređuju sopstvene baze podataka mogućih glasača sa Googleovim bazama koje se prave na osnovu toga šta korisnici pretražuju.

Ova ograničenja stupiće na snagu u Velikoj Britaniji za oko sedmicu dana, a zatim će biti uvedena i u drugim dijelovima svijeta.

Ipak, šefovi reklamnih kampanja i dalje će moći da ciljaju određene korisnike na osnovu godina, pola i lokacije.

Google, za razliku od Facebooka, planira i da uvede mjere protiv očiglednih obmana u reklamama, prenosi BBC

Vlasnik Facebooka Mark Zakerberg je izjavio da ta društvena mreže neće provjeravati da li su objave političkih kandidata ili stranaka zasnovane na istini ili ne, a čelnici Tvitera su odlučili da u potpunosti zabrane političko oglašavanje.

Nova praksa Googlea je negdje na sredini, neće se miješati pretjerano, već će reagovati na očigledne pokušaje dezinformisanja.

“Uviđamo da je zdrav politički dijalog važan dio demokratije i da niko ne može razumno procjenjivati svaku političku tvrdnju, kontraargument i insinuaciju”, napisao je Skat Spenser, generalni direktor u Googleovog firmi Google Ads u blogu koji je objavljen u srijedu.

Zato, kao je dodao, Google očekuje da se broj političkih oglasa na kojima će morati da interveniše biti vrlo ograničen ali će u toj kompaniji nastaviti da rade u slučajevima jasnog kršenja zakona.

Na osnovu navika korisnika i onoga šta gledaju na internetu – kao što su vesti na web sajtovima – Google pretpostavlja da li su korisnici politički lijevo ili desno orjentisani.

U Sjedinjenim Američkim Državama, ali ne i u drugim zemljama poput Velike Britanije, političari imaju mogućnost da targetiraju ljude na osnovu njihovih političkih preferencija.

Međutim, u drugim zemljama je bilo moguće da se iz političkih partija Googleu pošalju liste kontakata – na primjer, članova stranke – a u ovoj kompaniji bi ih potom uporedili sa Google korisnicima kako bi se oglasi direktno pojavljivali kod osoba kojima stranke žele da se obrate.

To više neće biti dozvoljeno.

“Biće potrebno malo vremena da se ove promjene sprovedu. Nova praksa će u Velikoj Britaniji početi da se primjenjuje u roku od sedam dana (pred opšte izbore), u Evropskoj uniji do kraja godine, a u ostatku sveta 6. januara 2020”, objasnio je Spenser.

Političke stranke, kao i bilo koji drugi oglašivači, i dalje će moći da kao oglase postavljaju određene vrste sadržaja – poput video zapisa o fudbalu ili članaka o ekonomiji, navode iz Googlea.

Sve što bude rađeno u suprotnosti sa pravilima Googlea biće zabilježemo u dijelu o transparentnosti.

Detalji o izbrisanim oglasima biće prikazani na stranici, ali ne i sama reklama. Google je rekao da će ovi podaci ostati dostupni kako bi mogle da se rade nezavisne analize.

Političko oglašavanje čini relativno mali dio Googleovih ukupnih prihoda od oglasa koji su u 2018. godini iznosili 116 milijardi dolara. Na primjer, od marta 2019. godine, podaci Googlea pokazuju da je samo 171.250 funti potrošeno na političke oglase u Velikoj Britaniji.

U Americi, političke stranke su na oglašavanje na Googleu potrošile 128 miliona dolara od maja 2018. godine. U ovom periodu je najviše utrošeno za Trampovu kampanju “Kako da napravimo Ameriku ponovo velikom” – 8,5 miliona dolara.