Macron: NATO je na samrti, a Europa na rubu ponora


FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron dao je dramatičan intervju za The Economist, u kojem je ustvrdio da je NATO na samrti, a Europa na rubu ponora.

Macron je u intervjuu za The Economist upozorio članice europske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u obranu zemalja članica NATO-a.

“Moždana smrt NATO-a”

“Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Europa se nalazi na rubu ponora”, kazao je Macron pa dodao kao Europa mora početi strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili. U protivnom Europa više neće kontrolirati vlastitu sudbinu”, rekao je Macron.

“Više ne postoji nikakva koordinacija u donošenju strateških odluka između SAD-a i saveznika u NATO-u. Nikakva. Imamo nekoordiniranu agresivnu akciju jedne članice NATO-a, Turske, u području u kojem su ugroženi naši interesi”, ustvrdio je Macron.

Macron je dodao kako su do sada Amerika i Europa dijelili interese te da se on neumorno trudio održati dobre odnose s predsjednikom Donaldom Trumpom. No, smatra kako Amerika po prvi put ima predsjednika koji “ne dijeli našu ideju o europskom projektu” i da su, čak i ako Trump ne pobjedi na sljedećim izborima, povijesne tekovine učinile svoje i razdvojile stare saveznike.

Uskoro opširnije…

Index.hr