Novi Chrome je izašao: Evo šta nam donosi !

Najnovija verzija Google Chrome internet browsera upravo je stigla za Windows, Mac OS, Linux, Android and iOS, donoseći korisnicima nove opcije i poboljšanja.

Među njima su novi meni za prilagođavanje tabova, “forsirani” dark mod, podrška za provjeru lozinki (Password Checkup) i gomilu drugih stvari.

Novi Chrome 78 korisniku omogućava mnogo više podešavanja kod otvaranja novih tabova. Sada je moguće mijenjati njihov izgled, na raspolaganju je veći izbor tema, a korisnik može sam da podešava i izgled prečica i da bira između predloženih.

“Forsirani” tamni mod rada (Forced Dark Mode) omogćava upotrebu tamnog izgleda stranice, nezavisno od toga da li sam web podržava dark mod ili ne. Ova opcija se ne sukobljava sa kodom samog sajta, već se služi inverzijom boja da bi stranice promijenila u njihove “tamne” verzije piše Engadget.

Ekstenzija za provjeru lozinki (Password Checkup), koju je Google predstavio još u februaru, uskoro će postati potpuno integrisana u Chrome 78. Ona provjerava lozinke koje korisnik unosi u svoje naloge i predlaže mu da je promijeni ukoliko procjeni da nisu dovoljno efikasne.

Među ostalim novitetima, tu su “lebdeće kartice” (Tab Hover Cards), koje korisniku omogućavaju lakšu navigaciju kroz veliki broj otvorenih Tabova.

Dodata je i funkcija za pozivanje telefonskih brojeva (Click-to-Call), pomoću koje selektovane telefonske brojeve sa ekrana računara možete da pošaljete na svoj pametni telefon.

Google je novoj verziji Chromea dodao jednu novu sigurnosnu stavku. To je DNS-over-HTTPS (DoH) protokol, programiran da sprječava špijuniranje korisnika, koji je zamijenio stari XSS Auditor koga je ovaj browser koristio još od verzije Chrome 4.