Marketing je rat tvrdi osnivač Facebooka: “Mi smo sve bolji naši protivnici također …”

Facebook je pooštrio svoje sigurnosne mjere prije američkih izbora 2020. godine, pošto je spriječio novi ruski pokušaj manipulisanja javnošću uperen protiv demokratskih kandidata poput Džoa Bajdena.

Vodeća društvena mreža u je ponedeljak saopštila da je zaustavila četiri kampanje za ostvarivanje uticaja koje su vodile grupe koje su se predstavljale kao korisnici platformi (Facebooka i Instagrama) a podržavale su ih države, Iran i Rusija.

Jedna od ruskih grupa dijelila je objave putem lažnih naloga koji je trebalo da predstavljaju različite političke struje, a bavile su se temama poput “američkih izbora, životne sredine, rasnih napetosti, LGBT zajednice, konzervativizma i liberalizma”, rekao je Natanijel Glajčer koji je u Facebooku zadužen za informatičku sigurnost.

Kompanija Graphika, koja se bavi analizom društvenih mreža, otkrila je ruske naloge sa kojih su direktno napadani neki američki kandidati za predsjedničke izbore.

“Na mnogim nalozima su se pisali hvalospjevi Berniju Sandersu (izrazito lijevo orjentisan na američkoj političkoj sceni) i Donaldu Trampu”, piše u izvještaju Graphike.

“S naloga na obje strane političkog spektra napadao se Džo Bajden. S drugih su napadane Kamala Haris i Elizabet Voren. Gotovo polovina naloga tvrdila je da im je sjedište u “ključnim saveznim državama”, dodaju analitičari te kompanije.

U izvještaju se ističe i da su se nalozi ponovo koristili porukama ruske organizacije Internet Research Agency, povezane sa Kremljem, koja je ciljala američke birače tokom predsjedničke kampanje 2016. godine.

“Siguran sam da smo mnogo bolje pripremljeni. Ali, znam i da je sve veći broj zemalja sposoban da izvede sve sofisticiranije napade i da će to i ubuduće pokušavati”, rekao je CEO Facebooka Mark Zakerberg na konferenciji za novinare.

On je sadašnje prilike uporedio sa trkom u naoružanju: “Sve smo bolji. Oni također!”

Među novim merama za poboljšanje zaštite svojih mreža, američki gigant planira da upozorava korisnike na poruke koje dolaze od medija koji su finansijski i uređivački pod nadzorom neke države.

Facebook je isto odlučio da bolje zaštiti naloge političkih kandidata od mogućeg hakovanja i preuzimanja nadzora. Sistemski će brisati i objave kojima se odvraćaju glasači od izlaska na birališta.

Nakon manipulativnih operacija tokom izbora 2016. godine, koje su se uglavnom vodile iz Rusije, mreže su reagovale donošenjem čitavog niza mjera koje su postepeno uvodile od 2018. kako bi se borile sa lažnim nalozima i dezinformacijama, kako u sadržaju koji su dijelili korisnici, tako i u oglašavanju.