Kinezi mogu izdržati ono što ostali ne mogu: iPhone proizvodnja s debelim razlogom ostaje u Kini

Deijan Zeng, kineski student iz Njujorka, proveo je prošlo ljeto na tajnom radu u fabrici “iPhone” telefona u Kini.

Zeng je bio na tajnom zadatku i otkrio je zbog čega se proizvodnja popularnog modela telefona neće vratiti u SAD.

Radio je šest sedmica, odrađujući uglavnom noćne smjene od 12 sati, svakog dana osim nedelje, u fabrici firme “Pegatron”, jednog od proizvodnih partnera elektroničkog giganta “Eps”. Posao mu se sastojao od ručnog ugrađivanja dijelova u mobilne telefone.

Za to je imao neobičan razlog: istraživanje koje zajedno sprovode Univerzitet Njujork i udruženje “China’s Labor Watch” (Nadzor rada u Kini).

Do istraživanja je došlo jer je udruženje u Kini, “Nadzor rada u Kini”, imalo saznanja da bi moglo da dođe do protivljenja radnika zbog uslova rada u fabrici, prenosi Index.

Nakon povratka u SAD, Zeng je u intervjuu za CNBC preneo svoja iskustva.

A na temelju tog iskustva zaključuje da je, uprkos planovima predsjednika SAD-a Donalda Trampa, praktično nemoguće da američki radnici preuzmu proizvodnju “iPhonea” i sličnih elektronskih uređaja.

A kako je uopšte dobio posao u kineskoj fabrici?

“Samo sam se pojavio. Samo su mi dali adresu fabirke i otišao sam tamo. Kad sam došao tamo, video sam ljude kako stoje s prtljagom u dugom redu, pa sam samo stao u red. Kad sam došao na red, pitali su me ličnu kartu, da im pokažem ruke i da izrecitujem englesku abecedu. Nakon toga sam upao. Trebalo mi je manje od 30 sekundi. Ne treba formalno da se prijavite za posao, niti da imati bilo kakve vještine”, kaže Zeng, “dakle, u fabrici sam dobivao platu od 3.100 juana ili 450 dolara”.

Zeng smatra da je nemoguće ovakav režim rada primijeniti u SAD-u, jer ni jedan američki radnik ne bi prihvatio rad za takvu platu.

Prema nekim snimcima, napravljenim iz ove fabrike, njen eksterijer više podsjeća na zatvor nego na fabriku, okružen mrežama koje bi spriječile samoubistva radnika, prenio je Blic.

Međutim mnogi smatraju da samim tim što Kina postaje sve više ekonomski jaka, uskoro ovakvi uslovi rada biće neprihvatljivi, što će zahtijevati prenošenje proizvodnje tamo gdje se industrijskom gigantu više isplati.