Nedosljednost NATOa košta : Turska raskirnkala saveznike

Postupci Sjedinjenih Država i Turske u Siriji izazvali su ogorčenje među ostalim članicama NATO pakta. Prvi se iznervirao francuski predsjednik Emmanuel Macron. Kazao je da je za povlačenje Amerikanaca saznao na Twitteru, a Turska uopše nije razgovarala o vojnoj operaciji s drugim članicama saveza. Nastala je situacija u kojoj jedni pripadnici vojnog bloka ignorirali svoje partnere u organizaciji. No, proturječja unutar NATO pakta su u stvari još veća.

Trumpovi protivnici dugo ga osuđuju što ne cijeni NATO i da podriva atlantsku solidarnost, a sada je to rekao i francuski predsjednik. Govoreći u Bruxellesu, Emmanuel Macron je nesposobnost NATO-a da odgovori na tursku operaciju nazvao “ozbiljnom greškom” Zapada.

Brussels Belgium – January 31 2017: NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks to the media after meeting Bulgarian president at NATO headquarters in Brussels.

„Francuska, SAD i Turska su članice NATO-a. Ali ja sam, kao i svi drugi, saznao iz poruka na Twitteru da su Sjedinjene Države odlučile povući svoje trupe iz Sirije. I onda je još jedna država NATO-a odlučila napasti one koji su bili regionalni partner međunarodne antiterorističke koalicije. To što se dogodilo u posljednjim danima je velika pogreška Zapada i NATO saveza u regiji. Mislim da je to uveliko oslabilo naš ugled među partnerima u okolini i koji su se borili s nama. Također mislim da to dovodi u pitanje funkcioniranje NATO-a. Stoga je važno da se možemo okupiti i koordinirati akcije. Najmanje tri europske zemlje, Francuska, Njemačka i Velika Britanija”, rekao je Macron.

Zapravo, NATO se pokazao potpuno nesposobnim. SAD su napustile sjevernu Siriju, a Turska je tamo započela vojnu operaciju. Europljani su samo mogli zamjerati Erdoganu njegovu „bahatost“ i zahtijevati zaustavljanje turske ofenzive. Onda su se Sjedinjene Države složile s Turskom da obustave operaciju,  ali Europljani opet nisu imali ništa s tim.

Iako NATO formalno ne djeluje na Bliskom istoku, već tamo djeluje međunarodna koalicija koju su okupili Amerikanci, svi razumiju da je to vojna prisutnost zemalja Sjevernoatlantskog saveza. Ali kako ne mogu koordinirati akcije ni u Siriji, to povećava nepovjerenje svih regionalnih sila prema NATO paktu.

SAD su izdale Kurde, a Francuska ih i dalje podržava, iako samo diplomatski. Tursku ne zanimaju europske optužbe i namjerava protjerati Kurde sa svojih granica. A sve te države su dio jednog vojnog saveza.

Naravno, ovo nije prvi put da se NATO suočio s unutarnjim kontradikcijama. Dovoljno je prisjetiti se tursko-grčkih sporova oko Cipra ’60-ih i posebno 1974. godine. Tada je čak moglo doći do vojnog sukoba dviju zemalja članica NATO pakta, Grčke i Turske. Ali trenutna se kriza odvija u potpuno drugačijim geopolitičkim uslovima.

Ne postoji protivnički vojni blok. Odnosno, ’70-ih je Tursku bilo moguće uplašiti sovjetskom vojnom prijetnjom i Varšavskim ugovorom, a sada Ankara kupuje ruski S-400 i koordinira svoje vojne operacije u Siriji prvenstveno s Moskvom, a ne s Washingtonom.

Drugo, Donald Trump zaista slabi NATO, jednostavno zato što ne želi odgovornost za Europu i da Sjedinjene Države plaćaju europsku sigurnosti. Trump kaže da europska sigurnost mora biti na plećima samih Europljana i Europske unije. Naravno da Trump ne može raspustiti NATO, ali želi da Amerika donosi glavne odluke. Utjecaj Velike Britanije i Francuske na njihovog saveznika u NATO-u pod tim uslovima je još manji, da ne spominjemo utjecaj nenuklearne i ne baš suverene države poput Njemačke.

Treće, razumijevajući taj trend, velike europske sile, Francuska i Njemačka, počinju govoriti o potrebi stvaranja europske vojske. Iako sramežljivo i uz rezerve da je obrambena politika Europske unije vezana za NATO, proces je ipak započeo.

Četvrto, Turska, iako jača nego prije, vezana je za Europsku uniju, ali više ne gleda Zapad kao cjelinu i kao sigurnost njenog  suvereniteta. Sve je više sposobna samostalno zalagati se vlastitu sigurnost i ima ambiciozne vojne projekte.

Snovi o europskim integracijama odavno su pokopani, a prisutnost u NATO paktu ima smisla za Tursku samo kao dizajn vojnog partnerstva sa Sjedinjenim Državama. Problemi s Amerikancima odmah su potkopali turski odnos prema Sjevernoatlantskom savezu, a pritisak Europljana i EU na Tursku samo povećava nezadovoljstvo Ankare.

Općenito, Europa i Sjedinjene Države nemaju nikakvih načina da utiču na Erdogana tokom svih godina njegove vladavine, a posebno posljednjih godina. Prošli su kroz gotovo sve i svaki put bili su prisiljeni tražiti načine da se pomire sa „sultanom“ u Ankari.

Sve je tako jednostavno. Zapadu je Turska potrebna više nego što Turska treba Zapad, a NATO si sigurno ne može priuštiti da izgubi jedinog azijskog člana.

Peto, NATO doista gubi kredibilitet u drugim dijelovima svijeta, u ovom slučaju na Bliskom istoku. Ne zato što su Amerikanci izdali Kurde, već će mnogi donijeti zaključke o cijelom NATO paktu kao takvom. Razlog je i taj što je cjelokupna politika Zapada, odnosno NATO pakta u regiji posljednjih desetljeća nedosljedna. SAD napadaju Irak, a Francuska i Njemačka su bile protiv. SAD pritišću Iran, a EU je protiv. SAD na sve moguće načine djeluju zajedno s Izraelom, dok EU ipak pokušava pomoći Palestincima. Stidljivo i ne radikalnim odlukama, ali kroz UN i druge institucije priznaje i podržava Palestinsku upravu. I tako je u gotovo svim pitanjima. Da, NATO se formalno borio i protiv „Islamske države“, ali sada oni odlaze, a Iran, Rusija i Turska ostaju. Turci ne kao članovi NATO pakta, već kao neovisna regionalna sila.

Američka vojna prisutnost na Bliskom istoku je ogromna i redoslijed veća je od bilo koje druge neregionalne zemlje. Ali kakve koristi od toga za NATO ako učestvovanje drugih zemalja saveza u regionalnim sukobima ovisi o volji i želji Sjedinjenih Država? Što ako sutra SAD napuste Bliski istok i kažu da je to europski problem, kao što već kažu o Ukrajini? Trump je to već rekao za o Siriju.

U tim uslovima unutarnja kriza u NATO-u poprima posve drugačiji karakter. Nije jasno ko je sada uopše zainteresiran da ublaži proturječja unutar saveza. Jasno je da su američki globalisti intervencionisti, ali ih Trump dijelom ograničava. Jasno je da su britanski stratezi atlantisti, ali imaju tešku situaciju s Brexitom. Ostaje samo francusko-njemački tandem, ali u načelu ne može biti središte vojnog bloka kojeg su Angloamerikanci izgradili za kontrolu Europe i održavanje u životu globalni hegemonistički atlantistički projekt.

FRANCUSKA PREDLAŽE IZBACIVANJE TURSKE IZ NATO PAKTA

A Turska? Za Tursku se traži zamrzavanje njezina članstva u NATO paktu. Pariz i EU moraju sankcionirati tursku vojnu operaciju u Siriji, izjavilo je oko 60 članova francuskog parlamenta iz osam političkih frakcija.

Zastupnici Nacionalne skupštine izrazili su ogorčenje zbog postupaka Turske i “neaktivnosti zapadnih demokracija”. Francuska i EU trebale bi „odmah poduzeti sve odgovarajuće mjere“, rekli su parlamentarci u zajedničkoj izjavi.

Posebno se predlaže pokretanje postupka “obustave članstva Turske u NATO-u, jer Ankara prijeti općoj sigurnosti”. Oni pozivaju da se Turskoj uvedu ekonomske sankcije, slične onima koje su usvojene protiv Rusije, prenosi  Le Figaro.

Zastupnici također žele da se zaustavi financijska pomoć Turskoj za izbjeglice i bilo koji oblik pregovora o njenom ulasku u EU.

Izjava zastupnika ukazuje na potrebu “zaštite kurdskih saveznika koji su već platili visoku cijenu dok su se borili za zapadne zemlje“. Francuski parlamentarci vjeruju da EU ima “moralnu dužnost prema kurdskim borcima, koji su poginuli u hiljadama da bi zaštitili Europu“.

Zastupnici su osudili turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana jer je kurdske formacije nazvao teroristima, dok s druge strane štiti sve vrste islamističkih grupa, kao i sirijske džihadiste.

„Francuska bi trebala voditi Europsku inicijativu za pomoć, zbog koje će svi poštovati Europsku uniju, koja će svima pokazati da je još uvijek sposobna pisati stranice povijesti“, rekli su u izjavi zastupnici.

Dakle, situacija se dodatno komplikuje i nije naučna fantastika razmišljati o izlasku Turske iz NATO pakta, bilo na inicijativu Ankare ili europskih saveznika Turske, koji to iskreno nikada nisu bili.

Logicno.com