Švabe nisu hladne: Žele da ih poveže kineska 5G tehnologija

Berlin je odlučio da dozvoli kineskom gigantu Huawei-u da učestvuje u predstojećim 5G infrastrukturnim projektima. Njemačka želi stvoriti „ravnopravne uslove“ za prodavce.

Odluku je CNBC-u potvrdio portparol nJemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Taj potez predstavlja udarac za Vašington, koji vrši pritisak na saveznike da isključe Huawei iz njihove 5G infrastrukture. Ostale države članice EU, uključujući Francusku i Veliku Britaniju, tek trebaju donijeti čvrstu odluku o stavu prema Huawei-u.

Huawei je pozdravio njemački “pristup zasnovan na činjenicama i standardima”, rekavši da će “politiziranje ciber-bezbjednosti samo ometati razvoj tehnologije i društveni napredak, a pritom neće raditi ništa na rješavanju sigurnosnih izazova sa kojima su suočene sve zemlje”.

Kompanija je rekla da će „nastaviti da otvoreno sarađuje sa regulatorima, kupcima i organizacijama iz industrije kako bi osigurala da mobilne mreže budu bezbjedne“.

„Tokom proteklih 30 godina, uslužili smo više od tri milijarde ljudi širom svijeta uz najveće mjere bezbjednosti po naše korisnike“.

Kineska tehnološka kompanija, koja je uhvaćena u unakrsnoj vatri američko-kineskog trgovinskog rata, objavila je ove sedmice da je do danas potpisala više od 60 komercijalnih 5G ugovora „sa vodećim svjetskim firmama“.

SAD su posljednjih mjeseci pojačale pritisak na Huawei, uvrštavajući kompaniju na crnu listu za poslovanje sa američkim firmama. Ovaj mjesec je na crnu listu dodao i najbolje kineske start-up kompanije za vještačku inteligenciju.