Makodonija promijenila ime Albanija ispunila uslove: Obećana im EU ali sve je samo šarena laža …

Francuska uništava nade dviju balkanskih zemalja za ulazak u EU, navodi se na internetskoj stranici njemačkog televizijskog kanala N-TV. 

Albanija i Sjeverna Makedonija ispunili su uslove potrebne za započinjanje pregovora s Europskom unijom, ali Pariz se s tim ne slaže i zahtijeva reformu procesa prijema novih država u EU. Njemačka i druge zemlje razočarane su ovim stavom, jer neispunjenje obećanja potkopava povjerenje u EU, a odbačeni kandidati mogu naći druge saveznike.

U stvari, EU je obećala Sjevernoj Makedoniji i Albaniji da će započeti pregovore o njihovom pristupanju Europskoj uniji, ali se Francuska sada protivi takvom razvoju događaja, izvještava N-TV.

Prema njemačkom televizijskom kanalu, Pariz ruši nade dvije balkanske zemlje za članstvo u EU, zbog čega odbačene države mogu početi tražiti druge saveznike. Njemačka je, poput mnogih zemalja EU, na odluku Pariza reagirala nevjericom.

Sjeverna Makedonija i Albanija morati će pričekati. Francuska, Holandija i Danska su na ministarskom sastanku blokirale odluku EU da se pokrenu  pregovori o njihovom pristupanju Europskoj uniji, tvrdeći da postoje sumnje u napredak u procesu reformi. Osim toga, kao preduslov za pristanak na primanje novih kandidata, vlada u Parizu je zahtijevala radikalnu promjenu u procesu pridruživanja EU. S druge strane, Holandija i Danska nisu ni htjele odobriti početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom.

“Nažalost, danas se ispostavilo da je nemoguće donijeti jednoglasnu odluku”, nakon dugog ministarskog sastanka u Luksemburgu je komentirala Tytti Tuppurainen, predstavnica Finske koja trenutno predsjeda Vijećem EU.

Sada predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk želi staviti ovu temu na dnevni red summita EU, koji će započeti danas.

U Njemačkoj i mnogim drugim europskim zemljama takve su akcije Francuske, Holandije i Danske bile zbunjujuće, navodi se u izvještaju. N-TV skreće pozornost na činjenicu da su, prema stručnoj procjeni Europske komisije, Albanija i Sjeverna Makedonija ispunile uslove koje je postavila EU. U ovoj situaciji obje su zemlje trebale dobiti odobrenje za početak pregovora o njihovom pristupanju Europskoj uniji.

Prema njemačkom državnom ministru za europska pitanja Michaelu Rothu, njemačka vlada je “izuzetno razočarana” nesposobnošću da ispuni ono što je više puta obećano. Francuska državna tajnica za europska pitanja Amélie de Montchalin prigovorila je tome: “Mislimo da moramo radikalno reformirati pregovarački proces”. Prema njenim riječima, razlog tome je taj što su “tokovi izbjeglica” i dalje stizali iz zemalja poput Rumunije ili Bugarske, čak i nakon početka pregovora o pristupanju EU .

U međuvremenu, sigurnosni problem Balkana sa sobom donosi i sigurnosni problem za čitavu Europsku uniju, naglašava N-TV.

Zemlje poput Njemačke strahuju da bi se Albanija i Sjeverna Makedonija u svom razočaranju u EU mogle okrenuti Rusiji, Kini ili Turskoj, a reforme koje „jačaju demokraciju i vladavinu prava“ će se naći u opasnosti.

„Ako Europska unija ne uspije povećati svoju prisutnost na Zapadnom Balkanu, može doći do političkog vakuuma koji će popuniti drugi akteri“, upozorava Michael Roth.

Ova se situacija smatra problematičnom, prije svega jer se balkanske zemlje nalaze usred EU i graniče s članicama Europske unije poput Grčke, Bugarske, Rumunjske, Mađarske i Hrvatske, objašnjava njemački televizijski kanal. Ako se u Sjevernoj Makedoniji ili Albaniji pojave sigurnosni problemi, to bi moglo automatski postati sigurnosni problem za čitavu Europsku uniju.

Glavni povjerenik EU za proširenje Johannes Hahn stalno upozorava da bi nepriznavanje “objektivno postignutog napretka” moglo negativno utjecati na ostale kandidate. U ovom slučaju Srbija može izgubiti motivaciju za rješenje sukoba s Kosovom. Kako podsjeća njemački televizijski kanal, Srbija pregovara o pristupanju EU od 2014. godine, a pomirenje s Kosovom je postavljeno kao središnji uslov za uspjeh tih pregovora. Naravno, Beograd ne želi vezati to pitanje za svoj pristup EU i nema naznaka da će taj stav promijeniti.

Nedostatak rješenja trebao bi posebno mogao razljutiti Sjevernu Makedoniju, napominje N-TV. Zbog šanse za pokretanje pregovora o pristupanju EU, zemlja s oko 2,1 milijuna stanovnika nedavno je promijenila ime iz Makedonija u Sjeverna Makedonija. To je tražila grčka vlada, bojeći se teritorijalnih pretenzija Skopja za grčkim teritorijem, jer se pokrajina na sjeveru Grčke također zove Makedonija.

Nakon razgovora u Luksemburgu, europski povjerenik Johannes Hahn je izrazio nadu da će Francuska, Holandija i Danska ipak popustiti na summitu EU koji se održava danas.

Prema njegovim riječima, poenta je vratiti povjerenje u pouzdanost Europsku uniju, jer su i Sjeverna Makedonija i Albanija ispunili “domaći zadatak”, zaključuje njemački televizijski kanal.

Logicno.com