Švedska ne želi Huawei 5G jer strahuje od obavještajnog uticaja Kine

Iako je najveći svjetska kompanija za razvoj mobilnih mreža, Huawei je u nekoliko zemalja označena kao sigurnosna prijetnja, uključujući i u SAD koje su sve inicirale.

Promjena švedskog zakona uskoro će omogućiti sprječavanje pojedinih dobavljača da sudjeluju u nacionalnoj 5G mreži. Prema švedskom nacionalnom televizijskom programu SVT, glavna svrha zakona je omogućiti blokiranje kineskog telekomunikacijskog giganta Huaweija.

Novim zakonskim propisima, za koje se očekuje da će ih Parlament biti uvesti ove jeseni, navode se uslovi za mobilne operatere koje će provoditi švedske oružane snagama i sigurnosna policija (SÄPO). Ovo može dovesti do isključenja određenih proizvođača iz isporuke opreme za 5G mrežu.

Švedske oružane snage i SÄPO već su započeli razgovore s Poštanskom i telekomunikacijskom agencijom (PTS) o novim rutinama i nacionalnim sigurnosnim zahtjevima na 5G mrežama.

„Izmjena zakona omogućava uskraćivanje dozvole ako dobavljač ugrožava švedsku sigurnost. Također pruža mogućnost opoziva dozvola koje su dane operaterima “, objasnio je Anders Ygeman. “Jednostavno ne možemo dopustiti opasne komponente. Vlada i ja uvidjeli smo vrijednost u primjeni novog zakonodavstva, prije nego što se početkom 2020. godine održi aukcija za nove 5G dozvole “, nastavio je Ygeman.

Unatoč suzdržavanju od otvorenog prozivanja bilo koje zemlje ili dobavljača, ministar za digitalizaciju Anders Ygeman prethodno je pozvao na “načine zaustavljanja Huaweija”.

Dok je Huawei najveći svjetski pružatelj usluga mobilnih mreža, američka je vlada njihovu 5G mrežu označila kao globalnu prijetnju sigurnosti i pozvala europske države da zaustave Huawei kao 5G pružaoca usluga.

Švedski mobilni operateri danas imaju veliku količinu Huawei opreme, na švedskim mobilnim mrežama. Ako Huawei bude isključen iz švedskog 5G, to će značiti veliku promjenu za mobilne operatore. Čak je i Finska, švedska odabrala Huawei za isporuku opreme za svoju prvu 5G mrežu.

Iako švedski mobilni operateri općenito ne vide Huawei kao sigurnosni problem, naglasio je SVT, obrambena zajednica o tome ima drugačije mišljenje.

„5G mreže proždrijet će cijele zajednice. Ne radi se samo o komunikaciji među ljudima, već između uređaja, samo-vozećih automobila i kritične infrastrukture. Tada to postaje neprihvatljivo zbog nejasnoća koje postoje oko Huaweija. Do sada, primjerice, postoje nejasnoće u pogledu vlasništva nad Huaweijem “, rekao je Jerker Hellström, istraživač Švedskog instituta za obranu.

Također je predložio da Kineski obavještajni zakon obvezuje kineske tvrtke i pojedince da pomažu kineskim obavještajnim službama u prikupljanju informacija.

Huawei je snažno reagirao na takve tvrdnje.

“Mi smo u privatnom vlasništvu, nema vanjskih vlasnika, a odluke donosi naš menadžerski tim i nitko drugi”, rekao je Joe Kelly, globalni menadžer za komunikacije u Huawei, “Tijekom 31 godine na tržištu, ništa nije ukazalo kako je Huawei učinio nešto što bi ugrozilo sigurnost ljudi ili njihovih podataka. Da je Huawei učinio nešto neprikladno, postojali bi tragovi ”, dodao je Kelly.

Čak i u Skandinavskom Huawejiu lokalni izvršni direktor žestoko odbacio tvrdnje o sigurnosnoj prijetnji.

„Kao kompanija slijedimo princip primjene lokalnog zakonodavstva. Mi uvijek slijedimo švedske zakone i propise i nemamo nikakve obveze prema kineskim ili drugim vlastima “, rekao je Kenneth Fredriksen.

Švedska pilot mreža 5G pokrenuta je 2018. godine u Stockholmu kao suradnja između Ericssona i TeliaSonere. Očekuje se da će mreža postati komercijalno dostupna u nekom trenutku 2020. godine

Izvor : Logicno.com