Najavljena trilaterala BiH, Turske i Srbije, Haradinajev odlazak i Borisov veseli pozdrav EU : Vodič za politički ponedeljak

HARADINAJEV FIJASKO I POBJEDA OPOZICIJE NA KOSOVSKIM IZBORIMA – LDK i Samoopredjeljenje izjednačeni na oko 30 posto glasova, pokazuju procjene po zatvaranju biračkih mjesta na Kosovu. Lista doskorašnjeg premijera Haradinaja doživjela fijasko. Srpska lista pobjedila u srpskim sredinama.


To je bilans jučerašnjih parlamentarnih izbora na Kosovu, bar prema trenutnom uzorku glasova.

Mandat da sastavi vladu, prema kosovskim zakonima, mora da dobije partija sa najviše glasova a to bi moglo da znači da će na čelu kosovske vlade, po prvi put od proglašenja nezavisnosti, biti neko ko nema ratnu prošlost.

POBJEDA SRPSKE LISTE U SVIM SRPSKIM SREDINAMA – Kosovska skupština broji 120 mjesta od kojih je dvadeset rezervisano za predstavnike manjina – deset za Srbe, deset za ostale.

U srpskim sredinama je ubjedljivo pobjedila Srpska lista. Prema navodima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u svim sredinama je ta lista dobila preko 90 posto glasova. Vučić je, govoreći o Srpskoj list, govorio u prvom licu množine.

„Jasno je da je ovo 10:0 osim ako neki glasovi ne dođu iz svemira“, dodao je Vučić.

Bilo je bitno da li će ta stranka osvojiti svih deset mandata i tako spijrečiti da bude preglasana u odluci ko će od Srba biti dio buduće Vlade.

VUČIĆEVA NAJDRAŽA POBEDA I VESELJIJEV NAJTEŽI PORAZ – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je rezultat Srpske liste na kosovskim parlamentarnim izborima njegova najdraža pobeda od svih izborima na kojima je učestvovao.

Srpska lista će, prema trenutnom uzorku glasova, biti u prilici da ima svih deset srpskih poslanika u kosovskom parlamentu.

Sa druge strane, veliko razočarenje rezultatima istakao je kandidat za kojeg se prognoziralo da bi mogao da ugrozi Ramuša Haradinaja – Kadri Veselji.

“Mnogo smo radili da pobjedimo na ovim izborima, ali u tome nismo uspeli. Narod je kazao svoje. Mi ćemo biti dio opozicije”, rekao je Veselji

ERDOGAN U DVODNEVNOJ POSJETI SRBIJI – Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan dolazi u dvodnevnu zvaničnu posjetu Srbiji, a domaćin će mu biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.


Prvog dana posjete na programu su protokolarne obaveze i sjednica Visokog savjeta za saradnju Srbije i Turske koju će voditi dvojica predsjednika. Tom prilikom biće potpisani i brojni bilateralni sporazumi.

Drugog dana posjete, predsjednici Vučić i Erdogan biće domaćini na Trilateralnom samitu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske.

Erdogan će govoriti i u okviru srpsko-turskog poslovnog foruma.

MAKRONOV POSLJEDNJI ULTIMATUM DŽONSONU – Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije se približio. Od referenduma na kojem je odlučeno da će do Bregzita doći, bilo je mnogo planova pregovora i odbijanja.

Ipak, nakon što je Boris Džonson predao svoj revidirani plan u Briselu, predsjednik Francuske Emanuel Makron poručio mu je da ima rok do kraja sedmice da plan ponovo revidira jer ne zadovoljava kriterijume koje su postavili evropski zvaničnici.

Bez obzira na to, Džonson govori o pakovanju kofera.

“Jedino je pitanje hoće li nas Brisel veselo pozdraviti obostranim sporazumom ili ćemo biti prisiljeni da odemo sami”, napisao je britanski premijer.

Nedeljnik