Novi “Jocker” pokrenuo diskusiju – da li je publika postala preosjetljiva?

Najnoviji film o najvećem neprijatelju superheroja Betmena, svakim danom prikazivanja izaziva čini sve više negativnih komentara.

Dok pojedini govore da u medijima nema dovoljno slobode, drugi tvrde da borci protiv “podivljale političke korektnosti” pretjeruju i da se zabrane zapravo veoma rijetko događaju, prenosi B92.  

Društvene mreže prepune su kritika, ali to je sasvim očekivano s obzirom na prirodu platforme koja daje glas ljudima koji glas donedavno nisu ni imali.

Na kraju, stvorili ste nešto i to nešto pustili u javnost. Potpuno je razumljivo da će javnost da reaguje, ali budite spremni i na to da se ono što ste stvorili neće svima svidjeti. Toga je postao svjestan i reditelj “Džokera” Tod Filips koji se našao na udaru kritika nakon što su neki zaključili da bi nasilje u njegovim filmovima moglo da podstakne pojedince da isto učine u stvarnom životu. 

Reditelj se osvrnuo na kritike te rekao da misli da se ovo “događa zato što je zgroženost postala proizvod i to je već neko vrijeme”. Ono što se posebno ističe u ovom diskursu je to koliko ekstremna ljevica može da zvuči kao ekstremna desnica kada to odgovara njihovoj agendi. “Ovo iskustvo mi je otvorilo oči”, rekao je on, prenosi Index. Filips je šokiran činjenicom da se njegov film ne koristi kao savršen povod za početak rasprave o kompleksnim temama. “Iznenađen sam.

Nije li dobro da imamo ove rasprave? Nije li dobro raspravljati o filmovima i nasilju? Zašto je loše ako film dovede do rasprave?”, upitao je on. Još otkako je film prikazan na Venecijanskom festivalu, gdje je dobio odlične kritike, mnogi mediji su se osvrnuli na problematičan pristup Arturu Fleku i njegovoj transformaciji u masovnog ubicu. Naime, mnogi smatraju da su mu autori pristupili s previše simpatija i da bi to moglo da navede neke gledaoce da učine isto. 

Ipak, film polako obara rekorde. Film “Džoker”, sa Hoakinom Finiksom u glavnoj ulozi, zaradio je 93,5 miliona dolara od prodaje karata na 4.474 mjesta u Sjevernoj Americi posle premijere tokom ovog vikenda, čime je oboren oktobarski rekord na blagajnama. Prethodno je film “Venom” držao rekord pošto je, posle premijere u oktobru prošle godine, zaradio 80 miliona dolara. U drugim dijelovima sveta, “Džoker” je za sada zaradio 140,5 miliona dolara, što znači da je ukupno do sada zaradio 234 miliona dolara. 

Čini se da reditelj i studio koji stoje iza “Džokera” imaju razloga da se raduju, pošto je publika pohrlila u kina uprkos nasilnoj tematici u filmu koja je dovela do povećane bezbjednosti u okolini bioskopa i zabrane nošenja kostima pri gledanju filma, navode agencije. Međutim, mnogima je ova tema u filmu previše mučna. 

“Upravo sam izašao s prikazivanja Džokera. Bilo je prestrašno s obzirom na sve što se događa oko nas, mislim da film glorifikuje oružje i mentalne probleme”, napisao je jedan gledalac. Drugi korisnik Tvitera je napisao: 

“Nikad nisam izašao iz kina, ali sam bio blizu toga tokom filma ‘Džoker’. Nakon sat vremena sam želio da izađem, ali mi žena nije dala. Nemojte ljudi!”

Autor: B92, Tanjug