Novi koncept : Internet svuda !

Dobra vijest za sve koji često koriste Wi-Fi da bi svoje uređaje povezali na internet. Stigla je nova, znatno unaprijeđena verzija Wi-Fija koja korisnicima donosi brojne prednosti.

Ove sedmica je lansirana nova verzija Wi-Fija, koja korisnicima nudi bržu i snažniju vezu. Najnovije verzije flegšip pametnih telefona vodećih svjetskih brendova već imaju u sebi ugrađenu podršku za novu Wi-Fi tehnologiju, među kojima su Samsung Galaxy Note 10 i Apple iPhone 11.

Dosadašnja verzija Wi-Fija teoretski je postizala brzine prenosa podataka do 6,9 Gbps, dok je nova verzija osjetno brža od 9,6 Gbps.

Novi Wi-Fi će pružiti prošireni kapacitet za više uređaja, sa tehnologijama poput OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access) i MU-MIMO (Multi-User Multiple Input Multiple Output). To, u prevodu, znači da će na jednoj Wi-Fi mreži odsada moći da pristupi i do četiri puta više uređaja.

Tehnologija je od ove sedmice dostupna svim proizvođačima, što znači da nećemo morati da čekamo dugo da bismo osjetili efekte njene primjene u svakodnevnom životu. Svi novi uređaji, osim onih u “budžet” verzijama, imati će podršku za novi Wi-Fi, ali će ona s vremenom stići i na najjeftinije uređaje.

Dakle, osim novih pametnih telefona, obratite pažnju i na nove desktop i laptop računare, kao i nove rutere, jer će sa pojavom njihovih novih verzija dolaziti i unapređeni Wi-Fi.

Wi-Fi predstavlja set bežičnih mrežnih protokola baziranih na standardima IEEE 802.11. Dosadašnja verzija nosila je oznaku 802.11ac, dok nova nosi oznaku 802.11ax.

Inače, u pripremi je već i Wi-Fi 7, ali se njegov dolazak očekuje tek oko 2024. godine.

Ostavite komentar