Twitter cenzura na djelu : Blokirani nalozi kubanskih zvaničnika i medija

Američka društvena mreža Tviter blokirala je naloge lidera kubanske Komunističke partije Raula Kastra, njegove kćerke Marijele Kastro i vodećih kubanskih državnih medija, napisali su državni mediji na svojim sajtovima.

Blokirane su i desetine naloga novinara kubanskih državnh medija, kao i zvanični nalog Ministarstva komunikacija. Tviter nije objasnio ovaj korak, niti je izdao ikakvo upozorenje.

Iz kompanije Tviter nisu odgovorili na molbu za komentar. Potez Tvitera desio su u trenutku kada je kubanski predsjednik Migel Dijaz Kanel u obraćanju naciji na državnoj televiziji upozorio na energetsku krizu izazvanu američkim sankcijama.

Udruženje novinara Kube ovo je nazvalo “masovnom cenzurom” i podsjetilo da je Tviter i u prošlosti suspendovao individualne naloge, koji su ponovo proradili.

“Ono što je novo je obim ovog jasno planiranog čina u sajber ratu, usmerenog da ograniči slobodu govora kubanskih institucija i građana i da ušuti vođe revolucije”, smatra Udruženje u saopštenju.

Pojedini nezavisni novinari ironično su komentarisali činjenicu da se vladini zvaničnici koji imaju monopol u javnom prostoru i tradicionalnim medijima u jednopartijskoj državi žale na cenzuru.

Nezavisno novinarstvo u Kubi se toleriše, ali nije legalno, a portali nekoliko alternativnih medija su blokirani. Kubanci moraju da koriste virtuelne privatne mreže kako bi im pristupili.

Kuba se nalazi na listi od 10 zemalja sa najvećm cenzurom, koju je ove sedmice objavio Odbor za zaštitu novinara iz Njujorka. Ta zemlja koja je dugo bila jedna od najmanje povezanih zemalja na svijetu, počela je posljednjih godina da brzo razvija pristup internetu, a prošlog decembra je uvela i mobilni internet.

Kubanski zvaničnici su prošle godine masovno počeli da se pojavljuju na Tviteru, nakon što je predsjednik Dijaz kanel otvorio nalog i pozvao ih da budu više u dodiru sa narodom. Pojedini zvaničnici odgovaraju na komentare građana, dok većina samo prosljeđuje zvanična saopštenja, navodi Rojters.