Netfliks vrijedi više od BDP-a pet balkanskih zemalja

Tržišna kapitalizacija Netfliksa vrijedi više od udruženog BDP-a , Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Hrvatske.

Ukupan bruto domaći proizvod (BDP) pet balkanskih zemalja manji je od trenutne vrijednosti kompanije Netfliks, pokazuje istraživanja portala How much, koji je poredio tržišnu kapitalizaciju pojedinih najvećih svjetskih kompanija na američkoj berzi sa BDP-om zemalja u razvoju. 

Netfliks, jedan od najpoznatijih servisa za online gledanje filmova i serija, vrijedi ukupno 166,38 milijardi dolara. Tržišna kapitalizacija Netfliksa vrijedi više od udruženog BDP-a Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Hrvatske, s obzirom na to da objedinjeni BDP tih pet država ukupno iznosi 149,29 milijardi dolara, piše portal Investitor.me. 

Najvrjednije kompanije se uglavnom bave tehnološkim ili finansijskim djelatnostima, a Microsoft jedini premašuje vrijednost od bilion dolara. 

Visoka tržišna kapitalizacija ovih kompanija dolazi još više do izražaja u poređenju sa BDP-om zemalja u razvoju, naročito istočne Evrope, Afrike i Latino Amerike. Pojedine kapitalizacije su vrednije i u poređenju sa dosta većim državama, kao što su Argentina i Rusija. 

Najvrednija kompanija na svijetu je Microsoft, sa tržišnom kapitalizacijom od 1.058 milijardi dolara. NJegova vrijednost je veća od uduženog BDP-a čak devet država istočne Evrope: Estonije, Litvanije, Letonije, Belorusije, Poljske, Ukrajine, Moldavije i Slovačke. Banka Amerike, sa ukupnom vrijednošću od 278,21 milijardi, vrijedi nešto više od BDP-a pet država centralne Azije zajedno: Kazahstana, Uzbekistana, Turkmenistana, Kirgistana i Tadžikistana.

Ukupna vrijednost BDP-a ovih država iznosi 271,50 milijardi dolara. Alfabet, matična kompanija Gugla i njenih podružnica, ima širok spektar proizvoda i usluga uključujući pretraživače, Android operativni sistem, servisne kompanije kao što je “G Suite”. 

Ukupna tržišna kapitalizacija Alfabeta iznosi 786,09 milijardi dolara, što je više od ujedinjenog BDP-a 38 afričkih država. Te države čine više od 70 podsto država afričkog kontinenta, uglavnom pozicioniranih u podsaharaskoj regiji.

Neke od tih država su: Lesoto, Bocvana, Namibija, Zimbabve, Malavi i Madagaskar… 

Facebook, najveća društvena mreža, ostaje vodeći učesnik u tehnološkom sektoru. Trenutna tržišna kapitalizacija Facebooka iznosi 560,62 milijarde dolara, nešto više od BDP-a Argentine, koja je na drugom mjestu u Južnoj Americi odmah iza Brazila. 

Amazon, vodeća kompanija u internet maloprodajnoj industriji, ukupno vrijedi 956,55 milijardi dolara. Njegova vrijednost je skoro ista kao vrijednost udruženog BDP-a devet zemalja Latinske Amerike: Kolumbije, Urugvaja, Paragvaja, Bolivije, Perua, Ekvadora, Venecuele, Gvajane i Surinama.

Ukupan iznos BDP-a ovih devet zemalja zajedno iznosi 914,55 milijardi dolara. Viza, jedna od vodećih firmi za finansijske servise u svijetu, ima tržišnu kapitalizaciju u iznosu od 398 milijardi dolara, veću od BDP-a devet zemalja centralne Amerike: Kosta Rike, Paname, Nikaragve, Hondurasa, El Salvadora, Gvatemale, Belizea, Jamajke i Dominikanske Republike. 

Ukupna tržišna kapitalizacija kompanije Apple iznosi 939,67 milijardi dolara, što ne nešto više od pola BDP-a Rusije. Rusija ima 12. najveći BDP na svijetu. Tržišna kapitalizacija neke kompanije jednaka je proizvodu njene tržišne cijene i ukupnog broja emitovanih akcija.