Kažu : “Onaj ko nije sposoban zaslužuje smrt !”

Piše : Tarik Kapetanović

Često se pitam hoće li nas udaviti neoliberalno društvo koje sve jače kuca na naša vrata. Kako se spasiti, pa nemam neki odgovor osim što mogu reći da se u ovom sistemu kakav sad živimo spašavamo sebe ili spašavamo svako za sebe vlastitu glavu.

Oni koji često gledamo na televizijama bi rekli : „Spašeni će biti oni koji se znaju snaći na tržištu!“ Pitko to zvuči jer smo navodno svi na tržištu ali da li to znači da tu nema mjesta za zakone i moralna pravila ?

Očito da nam je jedino bitan uspjeh!

Kad je uspjeh već jedino za šta se borimo onda se moramo sjetiti prvih liberala još iz 18. vijeka koji su govorili : „Onaj ko nije sposoban zaslužuje da umre!“

Zbog toga ne čudi stav liberala koji su uvijek bili protiv socijalne države. Možda je baš zbog toga liberalizam i propao u periodu između dva svjetska rata, iza rata na sreću propada i nacizam ali i komunizam već 1980tih.

Međutim, osobina ideologija je da ih se ne može uništiti a to je tako jer se ideologije uzajamno nadopunjuju i dok jedna otvara neka pitanja druga daje odgovore na ista pitanja.

Tu se krije odgovor zašto liberalne partije kod nas imaju još uvijek neku prođu.

Naime, liberalizam se dotiče problema zajednice i nacionalne kulture a sve kroz elitizam koji je ništa drugo nego druga strana medalje na kojoj piše : „Mi smo najveći nacionalisti!“

Međutim, moram vam otkriti malu tajnu, liberali svoj elitizam ne dokazuju pripadanjem svojoj naciji već upravo suprotno – onoj naciji koja im daje novac i koja ih drži na vlasti. U našem slučaju to je pripadanje Američkoj naciji.

Zbog toga ne smije da nas čudi sva snishodljivost liberala prama zapadnjacima. Oni su prvi zastupnici globalizacije što je u prevodu amerikanizacija, mekdonaldizacija ili kokakolizacija, a sve u Levis farmerkama tj u odjeći američkog seljaka.

Amerikancima zbog toga treba čestitati jer su uspjeli cijeli svijet obući u narodnu nošnju svog seljaka.

Šta ostaje nama nakon svih ideologija koje su propale, da vjerujemo liberalima? Možda bi i trebali ali prvo trebamo znati da će upravo liberali biti nosioci priče o EU blagodatima ali oni to rade sa debelim razlogom.

Znaju oni da su njihovi očevi nosili priču o socijalizmu i komunizmu te da su dobro živjeli od toga, e sad je red na djecu koja radi vlastitog interesa moraju prodavati EU bajku.

Razlog je jednostavan, oni moraju opstati i živjeti dobro od našeg novca a u isto vrijeme nam moraju prodavati bajke. To je njihov zadatak.

S druge strane njihov recept je jasan :

Prvo, oni moraju da imaju priču na osnovu koje će neko glasati za njih.

Drugo, ta priča će im donijeti novac tj platu koju će im isplaćivati država.

Treće, glumit će elitu, kulturu i inteligenciju i raditi kao profesionalni zastupnici u parlamentima jer nisu ni sposobni za bilo šta drugo.

Krajnji rezultat je jasan. Na državu se potpuno zaboravlja a stranka postaje baza za uhljebljenje odabranih i onih koji prodaju bajke. To je tako jer oni znaju da stranka može opstati i nakon države a da državu i sva njena bogatstva za vrijeme svog mandata mogu prodati u bescjenje.

U međuvremenu oni koji nam prodaju EU bajku će pozivati da zaboravimo na vlastitu tradiciju i da se oslobodimo od predrasuda. Niko se neće upitati zašto bi trebalo odbaciti tradiciju i zašto se osloboditi od predrasuda.

Niko ne kaže kako ćemo mi zaista spoznati kad smo se oslobodili od predrasuda. Međutim, predrasude zaista u tradiciji jednog naroda mogu biti loše ali one mogu biti i najjasnije istine. Na kraju prodavači bajki na sve nas gledaju kao na mašinu koja treba da radi za njih.

Mi s druge strane olako prihvatimo da postanemo mašina jer nam oni stalno govore da stvari gledamo racionalno a u suštini rade sve da nam pomute racio i našu zdravu pamet.

Međutim njima niko još nije uspio da kaže da društvo koje počiva na racionalnom nije moguće. Nije im niko rekao da društvo nije samo neoliberalna trgovinska zajednica u kojem se ljudi nalaze da bi prodali svoje proizvode i uspjeli na tržištu nakon čega se zadovoljni ili ne – razilaze.
Nema onoga ko će im reći da neoliberalno tržište ne formira zajednicu i da liberalna ideologija ne može voditi društvo u stanju socijalne potrebe.

To je tako jer zajednica ima iracionalnu osnovu, zapravo dok vjerujemo da pripadamo nekom narodu, dok vjerujemo u emocije i ljubav mi ostajemo zajedno. Kada prestanemo da vjerujemo u to upadamo u zamku inženjeringa identiteta a to je upravo ono što danas živimo i što nam oni nameću dok govore da na stvari treba gledati racionalno dok primaju basnoslovne iznose na račun svojih plata i primanja.