Nakon sankcija: Kineska vojska potpuno napušta američki softver

Manje je poznato da kineska Narodnooslobodilačka armija koristi određeni broj računara baziranih na Microsoftovom operativnom sistemu Windows.

kinezi

Tokom aktuelnog trgovinskog rata između Kine i SAD-a, u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu ponovno je aktuelizovalo pitanje bezbjednosti takvih računara.

U kanadskom časopisu koji se bavi vojnom problematikom Kanwa Asian Defencepojavila se informacija da kineska vojska namjerava da pokrene projekt migracije sa Windowsa na neki od operativnih sistema otvorenog koda, iako uz Windows već koristi nekoliko sličnih sistema koji su, također, zasnovani na otvorenom kodu.

U planu je izrada operativnog sistema koji će u potpunosti biti programiran u Kini, i u čiji će razvoj kineske vlasti imati potpuni uvid.

U svrhu izrade novog operativnog sistema, Narodnooslobodilačka armije Kine formirala je posebno odjeljenje koji će biti odgovorno direktno Centralnom komitetu Komunističke partije Kine.

Cijeli postupak migracije sa Windowsa pokrenut je zbog zabrinutosti da bi Sjedinjene Države mogle da iskoriste operativni sistem Windows za napade na infrastrukturu kineske vojske.