Mostarci bez EU pasoša : Bolje je biti konobar u Mostaru nego biti rob za mizernu platu u Hrvatskoj

Manjak radne snage u Dalmaciji za vrijeme turističke sezone primorao je Vladu da se okrene uvozu stranih radnika.

konobar

Premda su ugostitelji skeptični kada se radi o zapošljavanju radnika iz egzotičnih zemalja, prvobitno zbog jezičke barijere, radnici iz  BiH zadovoljavaju skoro sve kriterije.

Međutim, postavlja se pitanje koliko se sezonskim radnicima isplati odabrati i prihvatiti posao u Hrvatskoj za minimalnu bruto konobarsku platu od 4.900 kuna (oko 650 eura), ako u Njemačkoj može da zaradi za isti posao 2000 eura.

Splitski dnevnik razgovarao je s konobarom iz Mostara koji iza sebe ima više od 20 godina radnog iskustva, a koji je umjesto sezone u Hrvatsku ili Njemačkoj izabrao Mostar.

“Nije da nisam imao ponude. Prije sedam dana čovjek sa Brača navalio da dođem da radim kod njega u restoranu. Rekao sam da imam i ženu i djecu, ali čak je i njoj ponudio da čisti apartmane, stan nam je ponudio, ma sve, samo da dođem. Kaže da nema ko da radi. Morao sam da ga odbijem, nije to bila neka razlika u plati, toliko mogu i u Mostaru da zaradim za sezonu, a kod kuće sam. Ne znam, možda da sam mlađi bih i razmislio, samo zato da osjetim more malo, ali ovako, ništa. Gosti su nam dobri, ostavljaju bakšiš, plata je narasla, ne mogu da se žalim, tako da svakako ostajem ovdje”, kaže Mostarac.

Osim iskusnih konobara, Mostar je pun studenata koji su željni sezonske zarade. Splitski dnevni je provjerio koliko im je primamljivo doći u sezonu u Hrvatsku i kako gledaju na opciju sezonskog rada u Dalmaciji.

“A isplati se za nekoga ko ne traži puno. Čisto da pokriješ sebi fakultet i nešto uštediš. Nisu baš bajne plate. Bolje je nego ovamo, to sigurno”, kazao je Mateo, 21-godišnji mostarski student.

“Ja sam se prijavio u jednu agenciju. Trebao bih ići na Mali Lošinj. Očekujem poziv ovih dana. A znam da dosta ovih što su prošle godine išli, ove godine ne žele jer im je premalo novca, pa radije biraju Irsku, Njemačku”, kaže Mateo.

Premda je sezona već počela, radnika još nedostaje i dok Vlada najavljuje “uvoz” Filipinaca, domaći ljudi ipak u inostranstvu vide veću isplativost. Svako ima svoju priču, razloge i motivaciju, teško je i generalizovati, međutim brojke i potražnja za sezonskim radnicima ostaje otvorena tema i problem koji ponuda od četiri ili pet hiljada neće moći da riješi.

Vijesti.hr
Foto: Profimedia