Kuba dozvolila privatni bežični internet

Kuba će dozvoliti korištenje privatnih bežičnih internet veza (Wi-fi) i uvoz opreme za to, čime će nestati jedno od najtvrđih ograničenja upotrebe interneta na svijetu.

cuba

Takva odluka će dati pravni status hiljadama Kubanaca koji su krijumčarenom opremom koja je bila nelegalna, napravili domaće digitalne mreže, što je vlast posljednjih godina tolerisala.
Iako nove mjere dozvoljavaju građanima da se sopstvenom opremom povežu na internet i dijele signal sa drugima, agencija AP navodi da će kubanska kompanija koja ima monopol u telekomunikacijama, Etecsa, ostati jedini internet provajder na ostrvu.
Vlada kaže da operatorima privatnih mreža neće biti dozvoljeno da naplaćuju uslugu, iako je nejasno kako će se to sprovesti.
Do 2015. godine jedini način za legalno korištenje interneta na ostrvu mogao se naći u vladinim kompjuterskim centrima i hotelima koje su često posjećivali strani turisti. To se promijenilo aktiviranjem desetina rutera postavljenih u parkovima i na uglovima ulica.
Kubanci su mogli da se prijave na rutere sa karticama koje su kupovali za nekoliko dolara po satu interneta, a taj trošak se nešto kasnije smanjio na jedan dolar po satu.
Nova pravila stupiće na snagu 29. jula.
Autor: Tanjug

Ostavite komentar