Kandidat za premijera Velike Britanije ponudiće pasoše građanima EU

Britanski ministar životne sredine i jedan od kandidata za nasljednika premijerke Tereze Mej, Majkl Gov, ponuditi će tri miliona besplatnih britanskih pasoša građanima Evropske unije.

pass

Kako prenosi “Skaj njuz”, Gov je na konferenciji škotskih konzervativaca u Aberdinu precizirao da će besplatne pasoše ponuditi građanima EU koji su živjeli u Velikoj Britaniji u vrijeme referenduma o Bregzitu 2016. godine. Naknada za naturalizaciju u iznosu od 1,33 funte neće se naplaćivati kao gest dobre volje, potvrdili su saradnici Majkla Gova za “Skaj njuz”.
Procjenjuje se da je u Britaniji tri miliona građana EU koji su ispunili uslov za dobijanje državljanstva, pošto su u ovoj zemlji proveli pet godina.
Planom Gova promijenila bi se i uređena procedura Ministarstva unutrašnjih poslova, prema kojoj građani EU moraju da dokažu da su živjeli u Velikoj Britaniji pet godina, inače će izgubiti pravo na državljanstvo posle Bregzita.
Ponuda, koja će zvanično biti iznijeta sljedeće sedmice, predstavlja pobjedu za poslanika konzervativaca Alberta Kostu, koji je mjesecima vodio kampanju za prava državljana EU posle Bregzita.
Kosta, koji podržava Gova u trci za premijera, izjavio je za Skaj njuz da ovaj plan predstavlja podsticaj za državljane EU koji se registruju da dobiju britansko državljanstvo bez ikakvih troškova.
Oni bi, kao britanski građani, bili u mogućnosti da glasaju na opštim izborima, tako da bi na narednim izborima 2022. godine izborno tijelo bilo povećano za tri miliona ljudi“, naveo je Kosta.
Autor: Tanjug