Počelo je : Evropa bira od danas do nedelje !

Oko 400 miliona Evropljana iz 28 zemalja članica EU od danas do nedelje biraju svoje predstavnike za Evropski parlament u narednih pet godina.

eu

Prvi na glasanje danas izlaze Holanđani i Britanci, dok će se u najvećem broju članica evropski izbori održati u nedelju, 26. maja.
Rezultati koji će odrediti sastav devetog saziva Evropskog parlamenta biće poznati istog dana oko 22 časa.
Svakih pet godina od 1979. građani zemalja članica EU biraju svoje predstavnike za Evropski parlament kao jedino tijelo EU koje se bira direktno na izborima. Kao i na prethodnim izborima, 2014. godine, bira se ukupno 751 poslanik iz 28 država članica.
Poslanici se biraju proporcionalno, tako da manje članice kao što su Malta ili Luksemburg imaju po 6 poslanika, dok najviše poslanika Evropskog parlamenta dolazi iz Njemačke (96) i Francuske (74).
Velika Britanije će ponovo imati 73 mjesta u Parlamentu u Briselu sve do završetka procesa ratifikacije povlačanja iz EU. Planirano je da se nakon Bregzita broj poslanika u Evropskom parlamentu smanji na 705 pri čemu bi 27 mjesta bilo dodjeljeno drugim zemljama članicama.
Prema procjenama analitičara i istraživanju javnog mijenja u EU, očekuje se da i u novom sazivu Evropskog parlamenta trenutno vodeće, ali i najstarije snage evropskog desnog i lijevog centra i dalje održe parlamentarnu većinu.
Autor: Tanjug