Na granici Hercegovine podižu spomenik “Mercedesu”

U Imotskom, gradu na jugu Hrvatske čiji su građani fascinirani “mercedesom”, planira se izgradnja spomenika njemačkom automobilu koji je za mnoge bio i ostao – simbol prestiža.

imota

Oko polovine od 16.000 registrovanih automobila u Imotskom, su “mercedesi”.
“Mnogi od njih čuvaju se u garažama. Ja imam 13 ‘Mercedesovih’ oldtajmera a četiri su registrovana za vožnju”, rekao je Ivan Topić Nota, inicijator izgradnje spomenika, na ceremoniji povodom postavljanja kamena temeljca.
Topić je dodao da osim spomenika, ljubitelji ovog automobila žele da uđu u Ginisovu knjigu rekorda, tako što će u septembru, na jednom mjestu, okupiti najveći broj “mercedesa”.
Inače, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, stanovnici ruralnog predjela kome pripada grad Imotski, odlazili su da rade u Zapadnu Njemačku, kako bi izdržavali svoje porodice. Posle povratka u rodni kraj, “mercedes” je bio obavezan automobil, prenosi Rojters.
“Ti ljudi su u kraju bili naročito poštovani, a javila se i posebna ljubavna priča između mještana i ‘mercedesa’,tako da ne vidim razlog da se napravi spomenik”, rekao je Topić.
Spomenik u Imotskom će biti izrađen od kamena i predstavljaće “mercedes 115”, popularan model među lokalnim stanovništvom, koji se proizvodio između 1968. i 1976. godine. Troškovi su procijenjeni na oko 450.000 kuna, odnosno oko 68.000 dolara.
“Već smo prikupili polovinu potrebnog novca a velikodušni su bili i gradonačelnik i gradske vlasti. Sada još čekamo septembar, kada planiramo da okupimo oko 2.000 ‘Mercedesovih’ vozila na jednom mjestu. Ulazak u Ginisovu knjigu rekorda možda također donese neki novac”, rekao je Topić.
Autor: Rojters