Istraživanje: U razvijenim zemljama muškarci u lošijem položaju od žena

Prema najnovijem istraživanju, muškarci su u većini razvijenih zemalja zapravo u nepovoljnijem položaju od žena.

muskarac_tuzan_pixabay

Ovo istraživanje pod naslovom “A simplified approach to measuring national gender inequality”, koje se u neku ruku kosi s onim što smo do sada čuli o ravnopravnosti tj. neravnopravnosti žena u modernom društvu, objavljeno je u ovosedmičnom izdanju jednog od vodećih svetskih naučnih časopisa “Plos One”.
Naučnici koji su radili na studiji tvrde da su trenutni načini mjerenja nejednakosti polova “skloni naglašavanju ženskih pitanja” te da ne predstavljaju potpuno objektivnu sliku stvarnosti.
BIGI – novo mjerilo ravnopravnosti
Predstavili su novo mjerilo ravnopravnosti, Temeljni indeks nejednakosti polova (BIGI) koji se fokusira na tri osnovna faktora – obrazovne mogućnosti, očekivano trajanje sveukupnog života i zadovoljstvo sopstvenim životom.
Naučnici sa Univerziteta Mizuri u SAD-u i Univerziteta Eseks u Velikoj Britaniji koristili su navedene faktore kako bi došli do proračuna indeksa jednakosti za 134 države tj. 6,8 milijardi ljudi.
Muškarcima teže u velikom broju razvijenih zemalja
Rezultati primjene Temeljnog indeksa nejednakosti polova su iznenađujući. Naime, muškarci su u 91 zemlji od njih 131 (68 odsto) bili u nepovoljnijem položaju od žena, dok su žene bile u nepovoljnijem položaju od muškaraca u 43 zemlje (32 odsto).
Muškarcima je, prema najnovijoj studiji, sveukupno gledajući teže nego ženama u SAD-u, Rusiji i većini evropskih zemalja; dakle u velikom broju razvijenih zemalja.
Ne kažemo da žene u razvijenim zemljama ne doživljavaju neravnopravnost u nekim aspektima svog života. Ono što želimo da istaknemo jeste da idealno mjerilo rodne jednakosti ne bi smjelo biti pristrasno prema nepovoljnostima koje doživljava samo jedan pol. Kada smo uzeli u obzir neprilike s kojima se suočavaju oba pola, došli smo do drugačije slike od one koja se obično prikazuje u medijima“, rekao je jedan od naučnika koji su radili na studiji, psiholog Gijsbert Stoet.
Objektivnije merilo
Koristeći se BIGI mjerilom, bavili smo se pitanjima koja su važna za sve žene i muškarce svijeta, bez obzira na nivo ekonomskog i političkog razvoja zemlje kojoj pripadaju, a uključili smo faktore koje mogu dovesti oba pola, ne samo žene, u neravnopravan položaj“, rekao je psiholog Dejvid Giri sa Univerziteta Mizuri. “Postojeća mjerila jednakosti generalno su pristrasna i problematizuju ženska pitanja, zbog čega nisu objektivna mjerila ravnopravnosti polova“, dodao je.
Već više od jedne decenije za mjerenje jednakosti među polovima koristi se Indeks ravnopravnosti polova (Global Gender Gap Index). Međutim, psiholog Gijsbert Stoet smatra kako se taj indeks ne bavi situacijama u kojima su muškarci u nepovoljnijem položaju; poput oštrijih zakonskih kazni za isti zločin, obaveznom vojnom službom ili zanimanjima koja su opasna po život tj. sa većim brojem smrtnih slučajeva.
Stoet takođe vjeruje kako je zbog složenosti samog indeksa teško procjeniti da li je uočena polna neravnopravnost u nekoj zemlji rezultat društvene nejednakosti ili ličnog izbora.
Autori studije ne smatraju da li bi već postojeća mjerila poput Indeksa ravnopravnosti polova trebalo da prestanu da se koriste, nego da bi se uključivanjem proračuna BIGI-ja u buduća istraživanja koja se bave ravnopravnošću polova dobile dodatne informacije i potpunija procjena rodne ravnopravnosti.
Autor: Index.hr

 

Ostavite komentar