Fahro i mirna Bosna !

Piše : Doc. dr. Mersiha Slipičević

Okupatori Bosne ali i njeni osnivači bi se sigurno sada grohotom smijali kada bi vidjeli sa kim se sad u Bosni i Hercegovini ovakvoj kakva danas jeste sklapaju savezništva i prijateljstva. Možda bi i zaplakali kada bi vidjeli ko sve promoviše humane ideje prozapadnog savezništva i ko sve i bez ikakvog srama govori o NATOu i Evropskoj Uniji.

fr2

Ipak emocije Bošnjaka i njihova melanholija nekada nadvise sjećanja i u svijest prizovu neke sasvim pogrešne političke aktere kojima Bošnjak opterećen svim obavezama i nametima olako daje glas.

Ipak šifra bosanskohercegovačkog apsurda leži u izboru Bošnjaka koji sanjajući sultanat glasaju za odlazeću dinastiju Izetbegovića koji nakon rata nametli sebe i članove svoje bliže i dalje rodbine kao vlast koja je neuspješno vladala decenijama.

Takva vlast je Bošnjake mnogo koštala, jer su je s vremena na vrijeme preuzimali Amerikanci, pa Englezi pa Turci. Ta vlast je slijepo slušala svoje nalogodavce koji su svoje rezidencije imali iza velikih i malih mora.

Njihovu vladavinu podržavale su sve svjetske sile, visoki i niski predstavnici kao i diplomate koji su se svim silama trudili da oni ostanu na vlasti. Ipak, bez obzira na strane uticaje i želju za opstankom sultana neki ljudi su uvidjeli greške u koracima.

fr1

Neki su shvatili da strani eksperiment zvani dinastija, može zaista skupo koštati Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake u njoj te su odlučili da naprave promjenu, da oforme svoju partiju za bolju budućnost bosanskohercegovačkog čovjeka i da počnu graditi novu i moderniju Bosnu i Hercegovinu kojoj će zapad biti vodilja a istok ne tako daleko.

Možda bi čovjeka koji to iskreno želi a zovu ga Fahro, mogli nazvati neposlušnim avanturistom ili ga možemo okarakterisati kao sanjara koji je svoje snove uveliko realizovao, ali moramo reći da je upravo on, Fahro ili FahrudIN kako ga danas mnogi zovu onaj koji je znao ko su njegovi politički protivnici i kako se može boriti sa njima.

Na svu sreću po Bosnu i Bošnjake u njoj, okolnosti su se promijenile. Nekadašnja Izetbegovićeva SDA koja je provučena kroz programe ispiranja prošlosti od strateškog partnera Zapada je postala partner Istoka.

To je dalo dovoljan prostor Fahri i politici bolje budućnosti da pokaže ko je stvarni partner Zapada, progresa i pomirenja te ko može iznijeti koncept sigurnosti NATO integracija i Evropske unije u BiH.

U vremenu dok su radikali počinjali da pjevaju multietničke pjesme, Fahro je ostajao dosljedan svojoj politici, djelu i misiji. Gradio je bolju Bosnu i Hercegovinu i čekao da se stvari zaista poslože onako kako treba.

Na kraju, vizionar je i dočekao svoj momenat, geopolitički i bosanskohercegovački onaj u kojem je vrijeme za antiratne lidere koji žele graditi bolju i prosperitetniju Bosnu i Hercegovinu.

Ne gradeći bolju budućnost zemlje na stravičnoj prošlosti nego na boljoj budućnosti Fahro je izgradio brand, ime i proizvod. Izgradio je i ljude koji mogu napraviti progres prikazati BiH kao moćnu i bitnu tačku na mapi svijeta.

Gradio je Fahro, gledajući prema Zapadu bez straha, poštujući zakone Dejtonski sporazum i Ustav.

Njegovu principijelnost su prepoznali svi, prvo najbitniji građani koji mu daju nesebičnu podršku a onda i strani diplomati i visoki funkcioneri koji uviđaju koliko je bitno njegovo prisustvo na vrhu BiH.

Uticajni američki mediji su pisali o njemu, pisali su i oni turski i svi su se složili u jednom da je upravo on osvježenje za zemlju koja s koljena mora ustati na noge.

On s druge strane, vrstan poznavalac svjetske politike, lider i biznismen koji poznaje svoje političke saveznike ali i protivnike nije čovjek od osvete nego čovjek od pera i djela. Često, za njega kažu da ima viziju i da u tome pretjeruje te da njegovi planovi opterećuju kapacitete zemlje koju treba graditi, kako onda protumačiti riječi diplomata koji svakodnevno oduševljeno pišu najbolje o njemu i šta onda reći za narod koji oduševljeno kliče : „Fahro, Fahro!“

Ukoliko je neko ikada pomislio da Bošnjaci nisu dobili svoje bitke, Fahro će bitku dobiti nakon izbora 2018.

Za sad su sve opcije u igri, ali je Fahrudin Radončić čovjek koji je jedina moralna i ispravna odluka za bolju budućnost moćne BiH.

Ako se i dalje pitate ko je Fahro ? Da li je on humanista koji pomaže a ne govori o tome, ili čovjek koji gradi i ostavlja u amanet ono što kreira, on to zaista jeste. On jeste i čovjek koji ne polaže račune nikome jer zna da mirna Bosna može samo biti ona koja je bolja i sigurnija od ove danas!

Posted in PR