Novinari će morati da plaćaju bezbjednosnu taksu u Briselu

Belgijski i strani novinari akreditovani u Belgiji moraće da plaćaju taksu od 50 eura koju je uvela belgijska vlada ako žele da pokrivaju evropske samite u Briselu, naveo je Savjet EU na svom sajtu.

Mediji_kamere_novinari

Mjera, koja će stupiti na snagu od sljedećeg samita šefova država i vlada 18. oktobra, iznenadila je belgijske i evropske medije i izazvala talas protesta na društvenim mrežama. Opšte udruženje belgijskih profesionalnih novinara je zatražilo da se taksa ukine.
Belgijska vlada je uvela taksu od 50 eura da bi pokrila troškove bezbjednosnih kontrola na ulazima na “osjetljiva mjesta”, što uključuje i zgradu u kojoj se održavaju skupovi lidera članica EU.
Taksa važi šest mjeseci, kao i akreditacija. Belgijski parlament je taksu odobrio 23. februara, ali mediji su o tome obavješteni tek 1. juna, prilikom obnavljanja akreditacija. Taksa je uvedena i za diplomate i osoblje diplomatskih predstavništava država članica EU.
Austrija, kao trenutna predsjedavajuća EU, preuzeće na sebe plaćanje taksi za novinare i tehničko osoblje koji nisu bazirani u Belgiji i koji dolaze iz država članica da prate samite u Briselu.
Prema podacima Savjeta EU, za evropske samite se akredituje između 1.200 i 1.300 novinara, od čega je 700 Belgijanaca i stranaca baziranih u Belgiji.
Autor: N1