U Njemačkoj od 2019. minimalac 9,19 eura po satu

Njemačka bi trebalo da podigne minimalnu platu iduće godine na 9,19 eura po satu, a potom na 9,35 eura u 2020, preporučila je komisija koju je imenovala vlada u Berlinu, čime bi se otvorio put za povećanje lične potrošnje u najvećoj evropskoj privredi.

radnci_tezak_rad_pxb

Vlada kancelarke Angele Merkel uvela je 2015. godine minimalnu zaradu na nivou države od 8,50 eura po satu, obuhvativši time više od tri miliona radnika. Posljednji put iznos je povećan prošle godine, također na preporuku komisije, na sadašnjih 8,84 eura po satu.
Aktuelni preporučeni iznos utvrđen je primjenom formule koja se djelimično odnosi i na prosječno povećanje plata u Njemačkoj za 4,8 posto u protekle dvije godine. Povećanje minimalne plate u 2019. iznosilo bi tako približno četiri posto. Očekuje se da će vlada prihvatiti preporuku stručne komisije.
Uvođenje minimalne plate 2015. godine bio je ključni zahtjev Merkelovog manjinskog koalicionog partnera, njemačke Socijaldemokratske stranke (SPD). Viši SPD funkicioneri, uključujući ministra finansija Olafa Šolca, pozivali su na povećanje minimalne plate na čak 12 eura po satu.
Šolc sada planira da angažuje dodatnih 1.400 inspektora te će ubuduće njih ukupno 8.600 provjeravati poštuju li kompanije odredbu o minimalnoj plati odnosno pokušavaju li zaobići odgovarajuće propise.
AutorSEEbiz.eu