Opozicija prihvatila poraz od Erdogana, ukida se funkcija premijera

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je pobjedu u prvom krugu na predsjedničkim izborima održanim u nedelju, na kojima je, prema još nezvaničnim rezultatima, osvojio novi mandat, ali ovoga puta sa izvršnim ovlaštenjima.

erdogan_2

“Nacija mi je povjerila odgovornost predsjedavanja i izvršne dužnosti”, rekao je 64-ogodišnji Erdogan u govoru iz Istanbula, koji je prenosila televizija.
On je proglasio i pobedu Narodnog saveza, izborne koalicije njegove Stranke pravde i razvoja i male Stranke nacionalnog pokreta (MHP) na parlamentarnim izborima, navodeći da imaju parlamentarnu većinu u skupštini od 600 poslaničkih mjesta.
“Nadam se da niko neće pokušati da baci sjenku na rezultate i naudi demokratiji, kako bi sakrio svoj sopstveni neuspjeh”, rekao je Erdogan.
Kandidat glavne turske opozicione Republikanske narodne stranke, Muharem Indže, priznao je pobjedu Redžepa Tajipa Erdogana na predsjedničkim izborima.
“Priznajem da je Erdogan pobjedio na izborima”, objavio je HaberTurk TV Indžeove riječi.
Sa druge strane portparol glavne opozicione Narodne republikanske partije Bilent Tezdžan tvrdi da je prerano proglasiti pobjedu Erdogana na predsjedničkim izborima jer, kao navodi, glasovi iz najvećih gradova još nisu prebrojani.
Tezdžan je na konferenciji za novinare, pozivajući se na podatke te partije, rekao da će biti drugog kruga izbora, prenosi Rojters.
On tvrdi da je samo 39 odsto glasova prebrojano, a da je po tome Erdogan osvojio 51,7 odsto glasova na predsjedničkim izborima.
Portparol turske vlade Bakir Bozdag rekao je da je Erdogan pobjedio na predsjedničkim izborima, nakon što su preliminarni rezultati pokazali da on vodi, posle više od 95 odsto prebrojanih glasova.
Bozdag je na svom nalogu na Tviteru rekao da je turski narod izabrao Erdogana kao prvog predsednika Turske, koji će imati izvršna ovlašćenja prema novom sistemu.
Prema tom sistemu, ukida se funkcija premijera.
Preliminarni rezultati predsedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, na osnovu oko 90 odsto prebrojanih glasova, pokazuju da aktuelni predsjednik Redžep Tajip Erdogan i njegova Stranka pravde i razvoja (AKP) ubedljivo vode u izbornoj trci.
Kada je reč o rezultatima parlamentarnih izbora, Erdoganova Stranka pravde i razvoja osvojila je 42,68 odsto glasova, pokazuju rezultati na osnovu 95,2 odsto prebrojanih glasova.
Glavna opoziciona, Narodna republikanska partija, osvojila je 22,55 odsto glasova, dok je saveznik Erdoganove partije Stranka nacionalnog pokreta (MHP), dobila je 11,28 odsto glasova, navode mediji.
Prokurdska Narodna demokratska partija osvojila je 10,94 odsto glasova, čime je nešto iznad cenzusa od 10 odsto za ulazak u parlament, pokazuju preliminarni rezultati.
AutorTanjug