Gazirana voda nije štetna za naš organizam !

Često se misli da gazirana voda nije dobra za zube i kosti.

bottle-2032980_960_720

Oni koji baš ne vole da piju običnu vodu, često uzimaju gaziranu, oko koje kruže različite priče da je loša za zdravlje.
Nema apsolutno nikakvih dokaza da pijenje gazirane vode ima bilo kakav negativan učinak na nivo kalcijuma i da oštećuje zubnu gleđ ili kosti. Ova zabluda proizašla je iz studije 2006. godine koja je pokazala da su žene u menopauzi koje su svakodnevno pile slatke gazirane napitke imale nešto manju mineralnu gustoću kostiju.
Ali, činjenica je da žene koje su pile gaziranu vodu nisu imale nikakvu promjenu gustine kosti.
Dosadašnja naučna istraživanja pokazala su da gazirana voda hidrira organizam isto kao i obična voda, s obzirom da je gazirana voda obična voda u  kojoj je samo rastvoren gas pod pritiskom. Činjenica je da se gutanjem mjehurića zraka trenutno možemo osjećati naduto, ali dugoročno, gazirana voda spriječiće nas da jedemo previše. Ona nas čini sitima više nego obična voda, naročito ako se pije na prazan želudac. Što se osjećamo više siti, manje posežemo za hranom.
Gazirana voda je bakteriološki i hemijski bezbjedna – omogućava hidrataciju tijela, tako da se svi metabolički procesi mogu odvijati glatko i efikasno.
Pijenje dovoljno vode svakodnevno neophodno je radi optimalnog zdravlja.
Uživajte u mjehurićima!
Autor: 021.rs