Facebook donosi opciju koja vam pokazuje koliko vremena koristite društvenu mrežu

U okviru Facebook Android aplikacije pronađena je još uvijek neobjavljena “Tvoje vrijeme na Facebooku” funkcija.

facebook-1-796x431

Ovo pokazuje koliko vremena korisnik provodi na Facebook aplikaciji na telefonu, svakog od posljednjih sedam dana, kao i prosječno vrijeme provedeno u aplikaciji tokom dana.
Funkcija također omogućava podešavanje dnevnog podsjetnika, koji korisnika obavještava o tome da je prešao limit korišćenja koji je sam postavio, kao i prečicu za podešavanje Facebook obavještenja. Facebook je za “Tehkranč” potvrdio da radi na razvoju ove funkcije.
Funkcija bi Facebook korisnicima mogla da pomogne da budu racionalniji u tome koliko dugo vremena provode na društvenoj mreži. Ovo je posebno bitno u trenutku kada i iOS i Android u najnovijim verzijama donose sopstvene funkcije sa pregledom koja aplikacija odvlači najveću pažnju korisnika i mogućnost podešavanja obavještenja i restrikcije korišćenja aplikacije kada se dostigne određeni limit.
Izvršni direktor Facebooka Mark Zakerberg je uporan u tvrdnjama da svaki trenutak koji se provede na Facebook nije loš. Također, sugeriše se da je za korisnikovo dobro štetniji pasivni pregled sadržaja i gledanje videa, nego investirano dijeljenje sadržaja, komentarisanje i četovanje sa drugim korisnicima, što ljude čini da se osjećaju više povezano i podržano.
Međutim, ova razlika između dva načina korišćenja Facebook nije vidljiva u prototipu “Tvoje vrijeme na Facebooku” alatke, koja izgleda tretira isto sve vrijeme provedeno na ovoj društvenoj mreži. Ukoliko servis uspe da kreira sistem koji može da mjeri aktivno i pasivno vrijeme provedeno na Facebooku i kako ovo utiče na zdravlje, ovo bi moglo da korisnike natjera ili da ograniče korištenje aplikacije ili da Facebook koriste drugačije u direktnoj komunikaciji sa online prijateljima.
AutorTechCrunch